Gretas rörelse sågar planen: Saknas rättviseperspektiv

Isabella Lövin om handlingsplanen för klimatet: ”Hoppas Greta tycker vi kommit en bit på väg”
Greta Thunberg och Fridays for future under en demonstration i Stockholm.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Magnusson, 15, är organisatör för Fridays for future i Falun.
Foto: ANNA HOLM / Visit Dalarna AB

Regeringen har presenterat en klimatpolitisk handlingsplan och aviserat att klimatfrågan ska genomsyra alla politiska områden.

Men Greta Thunbergs rörelse Fridays for future anser att politikerna helt glömmer frågan om rättvisa. 

– Politiken som förs är fortfarande inte tillräcklig, säger 15-årige Andreas Magnusson.

All politik är klimatpolitik och alla ministrar är klimatministrar. Det var budskapet från miljö- och klimatminister Isabella Lövin på tisdagens presskonferens. 

Hon presenterade en handlingsplan om 132 punkter, som ska föra Sverige närmare klimatmålen om nettonollutsläpp 2045, och 70 procents lägre utsläpp från transporter redan 2030.

Beskedet innebär bland annat att man ska se över alla samhällspolitiska mål och justera dessa för att de ska ligga i linje med klimatmålen. Trots handlingsplanen tror Isabella Lövin inte att klimataktivisten Greta Thunberg kommer att vara helt nöjd.

– Men jag hoppas att hon tycker att vi har kommit en bit på vägen, säger hon till Expressen.

Klimatpolitiska rådet, som utvärderar regeringens klimatpolitik, välkomnade planen men konstaterade att de bland annat saknas förslag på hur man ska främja det engagemang som behövs från civilsamhället och medborgarna. 

Fridays for future: Saknas rättviseperspektiv

Det senaste året har klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen vunnit mark. Skolstrejkarna i Fridays for future har tagit del av regeringens 132 punkter och säger att en del av dem är bra. 

– Dock är politiken som förs fortfarande inte tillräcklig. Vi ställer oss kritiskt till att det inte finns tillräckligt konkreta planer för hur allt ska genomföras i tid, eller att någon form av koldioxidbudget som nämns i de sammanfattade punkterna inte finns, säger Andreas Magnusson, 15, organisatör inom rörelsen i Falun. 

– Hela rättviseperspektivet har helt utelämnats, precis som hur mycket utsläppen av växthusgaser kommer att minska med hjälp av de 132 punkterna i planen. 

Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet, noterar också att regeringens klimathandlingsplan saknar perspektivet om klimaträttvisa, något som exempelvis tar stor plats i EU:s nya klimatpaket ”green deal”.

– Regeringens handlingsplan innehåller ganska omedelbara styrmedel, men jag tycker att man glömmer bort det som krävs för en långsiktig klimatomställning. Då måste man väga in de fördelningspolitiska aspekterna, med frågor som deltagande, jämlikhet och utbildningens roll, säger Björn-Ola Linnér.

Greta Thunberg: Strukturer eldar på klimatkrisen

Greta Thunberg lyfte frågan om klimaträttvisa i sitt tal på klimatmötet COP25 i Madrid, och inför konferensen skrev hon en debattartikel om att koloniala, rasistiska och sexistiska strukturer eldat på klimatkrisen.

Alice Bah Kuhnke (MP) gav Greta Thunberg rätt i en intervju med Expressen.

– Vi måste tala väldigt mycket mer om vad som faktiskt är orsaken, och hur vi river de hinder som står i vägen för att genomföra en omställning, sa EU-parlamentarikern.

För 15-årige Andreas Magnusson är beskedet till politikerna tydligt:

– Vi kommer att fortsätta strejka tills Sveriges makthavare för en politik som faktiskt innebär ett agerande som går i linje med Parisavtalet och inte innebär en global temperaturökning på mer än 1,5 grader.

Se Greta Thunbergs känslosamma tal i Turin:

Stannade till på vägen hem till Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.