Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta är i New York – efter två veckors segling

Greta Thunberg la upp denna bild, där man skymtar ljus från Long Island och New York.
Foto: Greta Thunberg
Greta Thunberg.
Foto: GRETA THUNBERG MEDIA HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild på segelbåten tidigare under onsdagen.
Foto: TEAM MALIZIA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg sitter i båten utanför New York och väntar på att få åka den sista biten in till Manhattan.
Ett stort pressuppbåd väntar på Greta Thunberg.
Foto: Johan Eriksson
1 / 8

Greta Thunberg är framme i Nordamerika efter två veckor på havet. 

Tv-bilder från platsen visar hur den 16-åriga klimataktivisten gör sig i ordning för det stora välkomnandet på Manhattan.

Efter två veckors seglande är Greta Thunberg nästan framme i New York. För DN berättar klimataktivisten om sin resa:

– Inför resan ville jag inte föreställa mig någonting. Det kunde ju ha blivit en jobbig resa.  Men det blev en positiv överraskning, jag var inte sjösjuk en enda gång. Det var bara skönt att komma ut på havet och vara själv, bortkopplad från allt och alla.

– Och väldigt vackert att se delfiner och allt liv i havet. Och bara havet. Jag kunde sitta i flera timmar och bara titta, säger Greta Thunberg till DN.

Hon berättar för tidningen att hon är lite trött av alla intryck de senaste timmarna när de varit nära land. Under resan har hon tänkt på väldigt mycket, säger Thunberg.

– Det senaste året har varit så svårt att ta in. Och nu fick jag två veckor att ta in det. Det var skönt. Men det var också skönt att inte tänka på någonting alls.

På Instagram skriver Thunberg kortfattat: ”Seglar in mot New York”.

https://www.instagram.com/p/B1t7Aa7iWAJ/

Välkomnas av klimataktivister i New York

Väl i land ska hon hålla en presskonferens med den 14-åriga amerikanska klimataktivisten Alexandria Villaseñor. 

– Vi välkomnar Greta till mitt hem, New York City. Våra ungdomar här är enade med de i Sverige i kravet på en säker klimatframtid. Greta är här för att ansluta sin röst till vår – och säga att vårt hus står i brand – och vi växer starkare varje dag, säger Villaseñor i ett uttalande.

Rachel Lee, 16, från New Jersey är på plats för att välkomna Greta Thunberg.

– Hon är en enorm inspiration för mig och andra klimataktivister i New York. Jag läste om henne i en liten tidning som en lärare mejlade till oss elever. Vi postade om det i sociala medier och hon började följa oss, det var verkligen spännande. Bara några månader senare var hon på omslaget av Times magazine, säger hon till Expressen TV.

Alessandro Dal Bon, 15, från New York väntar också på den svenska klimataktivisten.

– Jag är här för att välkomna Greta som varit på en lång resa från England och innan dess Sverige. Vi har sådan tur att hon kommer hit till New York för att strejka med oss. På klimatmötet i FN kommer hon att vara allas vår röst, säger han.

Efter lunch, svensk tid, seglade båten in på Hudsonfloden. Båten fick inledningsvis lägga till vid Coney island, där Greta och de andra på båten gick igenom en tull- och passkontroll innan de kunde åka vidare.

Båten fick därefter cirkulera utanför New York en stund, för att invänta tidvattnet, då vattnet var för lågt för att båten ska kunna åka in i marinan.

La upp bild på land

Bara några timmar innan hon anlände lade hon upp en bild på Instagram där målet var nära. 

”Land! Ljus från Long Island och New York City framför oss.” skriver hon till en bild på Instagram som hon lade upp 10:04 på onsdagen.

Det är vid North Cove Marina, långt söderut på Manhattans västra sida, som ”Malizia II” ska lägga till. Väl på plats kommer hon att mötas av ett jättepressuppbåd – och äntligen få vila ut.

Jessica Bergh:

Bland organisationerna bakom välkomstceremonin står Peoples Climate Movement New York, US Youth Climate Strike och 350. 

”Greta Thunberg kommer till New York i dagarna och vi är glada över att få ge henne ett varmt välkomnande till USA och vår fantastiska stad efter hennes mödosamma resa över Atlanten”, skriver 350 i ett uttalande.

Organisationen uppmuntrar folk att ta med sig skyltar med budskap som ”Välkommen Greta!” och ”Klimatnödläge – dags att agera”.

Knepiga sista mil

Tidigare har klimataktivisten rapporterat via Instagram från sin resa och berättat att de sista milen in mot Manhattan är tuffa.

– De sista milen kommer vara rätt knepiga, men vi kommer att klara det, absolut, säger kaptenen Boris Hermann i en video på Instagram.

”Vi väntar oss att Gretas båt kommer anlända i NYC under onsdagen, möjligen under eftermiddag eller kväll, men den tidpunkten kan flytta sig ännu”, skrev Greta Thunbergs amerikanska presskontakter i ett mejl till Expressen på tisdagskvällen.

Såhär såg det ut för några dagar sedan på båten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.