Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorologen vill hjälpa Greta till klimatmötet

Thunbergs vädjan om hjälp efter flyttade klimatmötet.
Det tog två veckor att segla från Europa till USA i augusti för Greta Thunberg. Foto: GRETA THUNBERG MEDIA HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Segelbåten Greta Thunberg seglade med i augusti. Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har vädjat på Twitter om hjälp att ta sig från USA till Spanien i tid till klimattoppmötet i december. 

Nu säger meteorologen Martin Hedberg att han med Greta och hennes pappa har diskuterat de vädermässiga förutsättningarna för att segla tillbaka. 

– Utgångspunkten är att Greta och Svante Thunberg ska ta sig till klimatmötet i Spanien på ett tryggt sätt. 

Det var i augusti som Greta Thunberg steg i land på Manhattan efter att ha seglat från England över Atlanten. 

Slutmålet med resan var klimattoppmötet COP25 i Santiago i Chile i december. Men på grund av de omfattande protester som härjat i Chile under de senaste veckorna har mötet flyttats – till Madrid i Spanien. 

Eftersom COP25 officiellt har flyttats från Santiago till Madrid behöver jag lite hjälp. Det visar sig att jag har rest runt halva världen åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att resa över Atlanten i november... Om någon kan hjälpa till med att hitta ett färdmedel skulle jag bli mycket tacksam”, har Greta Thunberg skrivit på Twitter. 

Martin Hedberg, meteorolog som tidigare har hjälpt Greta Thunberg, säger nu till Expressen att man har övervägt att segla tillbaka till Europa. 

– Vi har diskuterat de vädermässiga förutsättningarna för dem att segla från USA till Europa nu i november. Utgångspunkten är att Greta och Svante Thunberg ska ta sig till klimatmötet i Spanien på ett tryggt sätt, säger han. 

Hjälpte Greta inför förra resan 

När Greta Thunberg seglade till USA i augusti kontaktade hon och Svante Thunberg Martin Hedberg för att få hjälp att ta sig till USA utan att flyga. Han har själv seglat över Atlanten och hjälpte Greta och Svante att hitta båt och besättning. 

Martin Hedberg, meteorolog. Foto: Privat

Martin Hedberg fanns med också med och förberedde den 16-åriga klimataktivisten mentalt inför överfärden.

– Jag gav henne råd om vad man kan förvänta sig ute på havet. Dels berättade jag hur fantastiskt det är att segla från en kontinent till en annan och navigera så att man undviker såväl stormar som stiltje. Men också om jobbiga sidor som kan komma. Saker kan gå sönder, sjösjuka och nöd man kan hamna i utan att kunna få hjälp direkt. Det är en balansgång att inte hänga upp sig på att det ska gå fel, men samtidigt vara beredd på att det kan bli så, har han berättat för Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.