Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas pik till mamma Malena: ”Helt ärligt bryr jag mig inte”

Greta Thunberg.
Foto: Skärmdump / The Daily Show
Malena Ernman.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I och med dotterns klimatengagemang har artisten Melana Ernman fått tacka nej till uppträdanden på grund av att hon inte flyger – men det är inget som Greta Thunberg funderar särskilt mycket över, säger hon i amerikanska ”The Daily Show”.

– Helt ärligt bryr jag mig inte om hur hon uppträder, säger hon.  

Greta Thunbergs miljöengagemang har engagerat tusentals personer – och en av dem råkar vara hennes mamma, operasångaren Malena Ernman. Ernman berättade redan för tre år sedan att hon, efter att dottern engagerat henne i klimatfrågan, skulle sluta flyga.                                                                                                                                                  

– Min dotter satte mig in i klimatkrisen och sedan var det ett otroligt enkelt beslut att sluta flyga. Att jag slutat är en ren konsekvens av att vi befinner oss i en akut kris. Ingenting ger en större minskning av ens klimatpåverkan än att sluta flyga, berättade hon förra året.

Greta Thunbergs svar om Ernmans karriär

Det har gett stora konsekvenser för hennes karriär, då hon tvingats säga nej till många jobbförfrågningar långt bort. Men det är inget som Greta Thunberg legat vaken om nätterna för. 

https://www.instagram.com/p/B2SwxzXCON9/?utm_source=ig_web_copy_link

Under onsdagskvällen var hon med i den amerikanska talkshowen ”The Daily Show”, där svaret kom snabbt på frågan om hon inte har lite dåligt samvete för det ändå: 

– Helt ärligt bryr jag mig inte om hur hon uppträder. Hon gör musikaler nu, så hon fick byta karriär men det var inte så stort, säger hon och får både programledare Trevor Noah och publiken att brista ut i skratt. 

”Det är fakta”

Efter en två veckor lång seglats över Atlanten befinner sig Greta nu i USA. Där ska hon bland annat delta i den stora miljöprotesten utanför FN:s konferens i New York. 

Och det finns en hel del skillnader i hur man pratar om klimatet i Sverige mot USA, berättar Greta i programmet att hon upplevt. 

– Här känns det som att [klimatfrågan] diskuteras som någonting du antingen tror på eller inte, men där jag kommer i från är det fakta, säger hon. 

I en lång intervju i programmet ”Democracy Now” berättar Greta Thunberg om hur familjen reagerade när hon bestämde sig för att sluta flyga i början av hennes klimatengagemang.

– Jag bestämde mig för att jag inte skulle flyga längre. Det blev naturligtvis mycket problem för min familj eftersom de ville att vi skulle åka på semester osv. Jag var lite av en bråkstake. Men sedan övertygade jag dem faktiskt – först min mamma och sedan min pappa och min syster. 

Stor intervju med Greta Thunberg:

”Jag gick ner 10 kilo på 2 månader”. Greta Thunberg berättar om hur hon tog sig ur depressionen och viljan att kämpa för klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.