Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gretas nya vän: ”Sa att jag var en hjälte”

Greta Thunberg och Tokata Iron Eyes, aktivist för ursprungsbefolkningens rättigheter. Foto: Facebook
Omkring 200 personer hade samlats i gymnastiksalen för samtalet mellan 16-åringarna, vilket även sändes live på Facebook. Foto: Facebook

Greta Thunberg fortsätter sin resa genom Amerika. 

På söndagen träffade 16-åringen den jämnåriga aktivisten Tokata Iron Eyes, som kämpar mot utbyggnaden av oljeledningar genom ursprungsbefolkningens reservat i South och North Dakota.

– Jag tror inte att folk är onda, jag tror bara att folk är omedvetna om brådskan och magnituden i krisen, säger Greta i ett direktsänt samtal på Facebook. 

Planerna på att bygga nya oljeledningar är kontroversiella ur ett klimatperspektiv och eftersom de utgör ett hot för platser av stor kulturell betydelse för ursprungsbefolkningen. President Barack Obama stoppade bygget efter stora påtryckningar – men 2017 skrev Donald Trump skrev på en exekutiv order att återuppta arbetet.

Greta Thunberg och Tokata Iron Eyes möttes första gången i Washington DC, och deltog båda i en prisceremoni där den svenska klimataktivisten tilldelades Amnestys finaste utmärkelse.

– Jag var i Washington för två veckor sedan och talade på samma evenemang som Greta. Jag minns att hon sa att jag var en hjälte, precis innan jag skulle tala, och direkt efteråt började jag gråta. Vi är lika gamla och vi slåss för samma saker. Ofta känner man sig ganska ensam i den här kampen, så att hitta någon som är lika intresserad och modig är fantastiskt, säger Tokata Iron Eyes i en livesändning från samtalet med Greta, som ägde rum i en gymnastiksal i Pine Ridge, South Dakota.

”Tror inte att folk är onda”

Greta Thunberg besvarade uppskattningen.

– Jag blev väldigt hänförd av ditt tal. Vi umgicks dagarna efteråt i kongressen och senaten. Vi är från olika delar av världen och olika varandra på många sätt, samtidigt är vi så lika. Vi delar kampen för att rädda planeten. Jag ser upp till dig så mycket, jag ser att du är en modig och sann person, säger Greta.

Den svenska klimataktivisten berättade vidare om sitt engagemang för klimatfrågan:

– Många har frågat mig varför jag är så passionerad och intresserad. Jag gör inte det här för att det här är ett specialintresse. Det är en faktisk kris och folk dör. Vi kan inte titta bort från längre. Frågan är snarare varför alla inte är så passionerade, och tillbringar alla vakna timmar för att kämpa för en hållbar framtid. Jag tror inte att folk är onda, jag tror bara att folk är omedvetna om brådskan och magnituden i krisen. Ett första steg är att informera folk om vad som pågår. Vi måste kunna enas i kampen trots våra olikheter. Vi borde inte tala om ”vi och dem”. Vi är beroende av varandra och av naturen. Vi måste se planeten som något värdefullt, som vi inte kan äga och exploatera hur vi vill.

Greta Thunberg besöker Standing Rock

Under måndagen ledde de två 16-åringarna en demonstration mot oljeledningarna, utanför borgmästarens kontor i staden Rapid City. På tisdag besöker Greta Thunberg reservatet Standing Rock i North Dakota, där massprotester fick hela världen att reagera 2016. 

Tokata Iron Eyes var då bara 13 år och var med och startade en proteströrelse som spreds i sociala medier.

– Det är otroligt viktigt att vi lyssnar på ursprungsbefolkningen. De har levt i balans med naturen så länge. Vi får aldrig tappa hoppet. Vi får aldrig tänka att vi inte gör skillnad. Unga klimataktivister har bevisat motsatsen – alla kan göra skillnad. Det kommer att vara tufft ibland, men vi måste kämpa på. Många står bakom oss i kampen, säger Greta Thunberg.

Greta Thunberg skriver om mötet på sin Instagram: ”Otroligt hedrat att få besöka Pine Ridge, Takota Iron Eyes och Lakota-folket i deras vackra hemland”. 

https://www.instagram.com/p/B3Uv9c-i67y/

Greta och hennes pappa Svante Thunberg tar sig runt i USA med en Tesla Model 3, som de fått låna av skådisen och politikern Arnold Schwarzenegger. 

I USA består energimixen till största del av fossila bränslen, men vid Teslas laddningsstationer i landet laddas bilarna främst med förnybar energi. Teslagrundaren Elon Musk berättade 2017 att företaget jobbar för att alla laddstationer ska kopplas fria från elnäten och därefter drivas med solpaneler.

I början av december ska Greta vara på plats i Santiago de Chile för FN:s klimatmöte COP25.

– Jag har varit privilegierad nog att få låna en elbil. Den kommer vi inte använda hela vägen. Det kommer bli mycket buss och tåg. I vissa delar kan man inte resa landvägen, till exempel The Darien Gap, då måste man åka sjövägen, berättade hon i en intervju med Expressens Tomas Kvarnkullen, i samband med klimatstrejken i Iowa City i fredags.