Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas nya strejk i USA: ”Mest spännande hittills”

Hör klimataktivisten känslosamma tal inför tusentals strejkare.
Greta Thunberg talade i Denver, Colorado, på fredagen.
Greta Thunberg vid ett tal i Iowa den 4 oktober.Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Greta Thunberg är hedersgäst under klimatstrejken i Denver. Foto: ERIC DEMERS / POLARIS POLARIS IMAGES
Folksamlingen i Denver.
Greta Thunberg i Denver.Foto: BOB PEARSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DENVER/STOCKHOLM.

Greta Thunberg fortsätter att dra stora skaror i Nordamerika.

Den svenska världsstjärnan fanns på plats för att stötta klimatstrejkare i Denver – och höll ett nytt bejublat tal. 

– Vi unga är trötta på att bli förrådda av människorna som ska arbeta för vårt bästa, sa Thunberg från scenen.

Under fredagen anslöt sig Greta Thunberg till klimatstrejken i Denver, Colorado i USA. Klockan 20.00-22.00 svensk tid skedde demonstrationen vid stadens grekiska amfiteater i kvarteret Civic Center, centrala Denver.

Tjockt med folk hade samlats vid byggnaden, där lokala aktivister strejkat tidigare. Bland människorna med plakat – ofta skriva på svenska – fanns både unga och gamla.

Ett par som gick förbi en parkerad bil frågade en äldre man vad som står på. 

– You know Greta Thunberg is here, that Swedish climate activist.

Det plötsliga snöovädret under torsdagen, som oroat arrangörerna, hade försvunnit och solen sken från klarblå himmel när fredagens strejk drog i gång.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1182357715638603776

Haven Coleman är en av arrangörerna i Denver. På plats var även journalisten Emily Atkin, som driver det dagliga nyhetsbrevet Heated och tidigare arbetat för magasinet The New Republic. 

Hör hela Gretas tal.

Arrangörer var Fridays for future, International Indigenous Youth Council, Earth Guardians och 350 Colorado – som skrev att det skulle bli ”den mest spännande strejken hittills”.

– Hon är så inspirerande, hon får mig att känna mig mäktig. Vi är i samma ålder och hon har redan hunnit göra en så stor skillnad. Det är fantastiskt och det får mig att känna att jag också kan göra det, säger Madeleine Rogers, en av demonstranterna i Denver.

”Hon är så inspirerande”.

Greta la själv ut en bild från folksamlingen i Denver. Och när hon kom ut på scenen var det uppenbart vem den stora stjärnan var bland strejkarna.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1182721870778589184

”Blir förrådda”

Thunberg inledde sitt tal med att tacka åskådarna, som skrek hennes namn och jublade. 

– Det här är riktigt hopp. Det här är hoppet. Folket. Det här är en rörelse med miljoner som säger till världsledarna att lyssna på forskningen. Det är inget som man kan fortsätta ignorera. Det är vi unga som kommer att lida mest av klimatkrisen. Det borde inte vara upp till oss, men eftersom ledarna beter sig som barn så har vi inget annat val, säger Thunberg. 

– De äldre generationerna och politikerna sviker oss. Men vi kommer att titta och hålla dem ansvariga. Vi kommer att se till att de inte kommer att komma undan med att bete sig på samma sätt. Vi unga är trötta på att bli förrådda av människorna som ska arbeta för vårt bästa. 

– Folket med makten fortsätter att ignorera oss och ignorera vetenskapen. Hur vågar de? De är inte mogna nog att säga sanningen, så vi får göra det åt dem. 

Publiken skanderade också det som har blivit något av Thunbergs signaturfras: ”How dare they – hur vågar de?”. 

Gretas succé

Thunberg har gjort ett avtryck i Nordamerika. Den 16-åriga klimataktivisten har på plats på andra sidan Atlanten deltagit i klimatstrejker i New York, Vita huset i Washington, Montreal i Kanada och nu senast i Iowa City.

Hon höll ett bejublat tal under FN:s klimattoppmöte i september och har även deltagit i samtal i den amerikanska kongressen, tv-shower och presskonferenser tillsammans med andra unga klimataktivister.

Expressens Tomas Kvarnkullen på plats vid klimatstrejken i Denver.