Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas liv ombord: Prat om vädret – och ljudböcker

Greta Thunberg ska segla över Atlanten - fick hjälp av youtubers
Greta Thunberg närmar sig långsamt Portugal.
Foto: Instagram/Greta Thunberg
På måndag inleds FN:s klimatmöte i Madrid.
Foto: CHIASSON PAUL/CP/ABACA / STELLA PICTURES/CHIASSON PAUL/CP/ABACA

16-åriga Greta Thunberg rör sig långsamt mot Portugal och sitt mål – FN:s klimatmöte i Madrid. 

Med 2 111 kilometer kvar till Lissabon spenderar hon dagarna på båten med att lyssna på ljudböcker, spelar Yatzy och vaktar barn. 

”Och lyssnar på ändlösa diskussioner om vädret”, skriver Greta Thunberg på Instagram. 

Det har nu gått 15 dagar sedan Greta Thunberg lämnade USA för att segla över Atlanten. Målet är FN:s klimatmöte som i ett sent skede flyttades från Chile – till Madrid. 

Med sig ombord har hon sin pappa Svante Svante Thunberg, proffsseglaren Nikki Henderson samt vloggarna Riley Whiteum, Elayna Carausu. 

Ombord på båten finns även influenserparet Riley och Elaynas tio månader gamla son, Lenny, som Greta Thunberg spenderat timmar med att underhålla. I ett inlägg på Instagram skriver Greta Thunberg hur hon får de långa dagarna på havet att gå: 

https://www.instagram.com/p/B5YGtQnJHnV/

”Lyssnar på ljudböcker, spelar Yatzy, vaktar barn och lyssnar på ändlösa samtal om vädret”

Is, snö och hårda vindar

Men livet på havet har inte enbart varit enkelt för besättningen ombord. Redan då båten ”La Vagabond” seglade ut från Virginia och kom ut på Atlanten möttes de av snö och is. 

I början förra veckan rapporterade även Severe Weather Europe att den tropiska stormen Sebastien rörde sig farligt ögruppen Azorena – där Greta Thunberg då befann sig. 

Lyckligtvis nåddes besättningen aldrig av stormen och kunde därför segla vidare mot Portugal. 

Seglar under tidspress

På måndag samlas FN:s alla ledare för att inleda diskussionerna samarbetet kring det som beskrivits som vår tids ödesfråga – klimatkrisen. 

Men trots att mötet inte avslutas förrän tio dagar senare är det ännu inte säkert att Greta Thunberg kommer att kunna närvara. I sitt Instagram inlägg skriver Greta att hon och hennes besättning nu befinner sig 1 140 sjömil från Portugals hamn. 

Resan över Atlanten har beräknats ta tre veckor vilket betyder att Greta kommer att komma i land i början av december. 

Därefter måste hon ta sig till Madrid innan världsledarna splittras och klimatmötet avslutas. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.