Greta Thunbergs kritik – efter SVT:s debatt

Ebba Busch Thor vann debatten i SVT:s ”Agenda”, anser väljarna enligt Expressen/Demoskop.
Greta Thunberg tittade på partiledardebatten i SVT Agenda. Hon skriver på Twitter att ”ingenting har förändrats sedan i somras”.
Foto: RON ADAR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / RON ADAR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Partiledardebatt i SVT.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Greta Thunberg.
Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg befinner sig just nu i Montana och vilar upp sig, innan hon drar till Kanada för nya klimatdemonstrationer.

Klimataktivisten har också kollat på söndagens partiledardebatt på SVT – och hon är kritisk mot partiledarna:
”Inser att absolut ingenting har förändrats sedan i somras”, skriver hon på Twitter. 

Under söndagskvällen var det dags för partiledardebatt i ”Agenda” på SVT. 

Samtliga partiledare var på plats och ämnena som diskuterades var: Klimatet, Migrationen, Delat land och Kriminaliteten. 

En av alla som kollat på debatten är Greta Thunberg.

Hon befinner sig i USA och ska strax vidare till Kanada och Alberta, för nya klimatprotester. 

Men Thunberg var inte nöjd med vad de svenska partiledarna sa när de debatterade klimatet i SVT:s debatt.

Greta Thunbergs känga till partiledarna 

I ett twitterinlägg under måndagsmorgonen skriver hon kritiskt:
”Sitter i Montana och tittar på pldebatt om ”klimatet” och inser att absolut ingenting har förändrats sedan i somras. Undrar hur länge det kommer tillåtas att vetenskapen totalt ignoreras av alla parter”.

Klimataktivisten har hasthtaggat inlägget med #klimatkris och #klimatnödläge. 

Greta Thunberg uppmärksammar också sin tweet från i somras, då hon hade lyssnat på samtliga partiledares tal under Almedalsveckan.
Även då var hon kritisk – och menar nu att ingenting har ändrats i hur partiledarnas ser på klimatkrisen.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1183591019364749312

”Inte hos ett enda parti finns ens en början på insikt. Klimatkrisen existerar inte i deras värld. Ett mer och mer medvetet val förstås, samtidigt som klockan tickar. Det är skrämmande”, skrev hon då. 

Under SVT:s partiledardebatt möttes Stefan Löfven och Ulf Kristersson i en debatt om klimatfrågan. Statsministern hade tidigare använt uttrycket ”fossilhögern” om oppositionens klimatpolitik. 

– Det står fritt att investera i kärnkraft, men ingen gör det. Det hjälper inte Pågen att vilja satsa på kärnkraft som ligger i framtiden, vi behöver el här och nu, sa Löfven under debatten.

Så var klimatdebatten i SVT 

Kommentaren att Pågen behöver el här och nu ledde till att Ebba Busch Thor reagerade. KD-ledaren poängterade att det är skillnad på el och effekt i stamnäten. Sverige har elöverskott men problem med eltillförseln på vissa platser leder till effektbrist, som i fallet med Pågen i Skåne.

– Det är pinsamt att statsministern inte har koll på skillnaden mellan el och effekt. För vi har effektbrist på topplasttimmarna. Och det kommer vi fortsätta ha om vi ska ställa om hela transportsektorn och industrin, sa Busch Thor. 

Ulf Kristersson berättade att han tyckte att det är ”historiskt misstag” att avveckla kärnkraften. M-ledaren poängterade att Stefan Löfven bytt hållning i frågan sedan tiden som IF Metall-ordförande.

Klimatdebatten präglas också av klyftorna mellan stad och landsbygd.

Per Bolund (MP) berättade att han vill fasa ut bensin och diesel inom 10 år, tills dess behöver bensinskatten höjas, enligt Bolund. Annie Lööf (C) slog ett slag för ojämlikheten på landsbygden. 

Här kan du läsa allt om gårdagens debatt 

Expressens politiska expert om SVT:s debatt i Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.