Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas kritik efter polisens agerande i Paris

Greta Thunbergs fem klimattips
Greta Thunberg protesterar mot polisaktion i Paris.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fransk kravallpolis kritiseras för sitt agerande mot klimataktivister som demonstrerade i Paris på fredagen.Foto: Instagram

Fransk kravallpolis kritiseras för sitt agerande mot klimataktivister som demonstrerade i Paris på fredagen.

Nyhetssajten Buzzfeed och aktivister på sociala medier skriver att poliserna sprejade tårgas.

”Fredliga franska klimataktivister och skolstrejkare sprejades med tårgas”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

Polisen i Paris sprayade på fredagen tårgas mot demonstranter som krävde att världens ledare ska vidta åtgärder mot klimatförändring, enligt nyhetssajten Buzzfeed. 

Klimataktivisterna blockerade Sully-bron, en av de stora broarna över Seine, inte långt från Notre Dame, när polisen ingrep.

Bilder på polisens aktion spreds i sociala medier där många protesterade mot vad de såg som ett brutalt ingripande.  Många noterade att det franska värmerekordet slogs samma dag. Greta Thunberg lade ut en video på Instagram.

”I dag sprejades fredliga franska klimataktivister och skolstrejkare i Paris med tårgas. Samma dag var det 45,9 grader i Frankrike i juni. Det slog det gamla rekordet på 44,1 grader från augusti 2003”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

Greta protesterar

”Det här är inte ”det nya normala”. Det är bara början på klimatsammanbrottet och klimatnödläget. Titta på videon och fråga er själva: Vem försvarar vem?, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/BzQwRwaBxjM/?igshid=1coalfdl9g3p

Cécile Duflot, tidigare ekologiminister i Frankrike och i dag chef för den franska sektionen av biståndsorganisationen Oxfam, protesterar på Twitter, skriver Buzzfeed. Hon skriver att aktionen mot aktivisterna är en ”allegori för Frankrike 2019” och ”presidenten stoltserar på G20 medan demonstranter misshandlas. Frankrikes president Emanuel Macron befinner sig just nu på det ekonomiska toppmötet G20 i Japan.

https://twitter.com/CecileDuflot/status/1144583862351212545

Demonstranterna tillhör gruppen Extinction Rebellion, känd under förkortningen XR. Gruppen blev känd i april när den blockerade stora gator i London under mer än en vecka i protest mot den globala uppvärmningen. Därefter har XR-grupper genomfört protester runt om i Europa för att sätta tryck på de politiska beslutsfattarna.

Prognos: Så blir vädret kommande dagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.