Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gretas kaxiga svar efter Donald Trumps kommentar

Klimataktivisten fick syn på Donald Trump i FN.
Donadl Trump och Greta Thunberg fångades på samma bild på måndagen.
Foto: Sky News / Skärmdump
Flera har noterat Greta Thunbergs blick när hon befann sig i närheten av Donald Trump.
Foto: Sky News / Skärmdump
Greta Thunberg och Donald Trump.
Foto: Sky News / Skärmdump
Tv-profilen och den konservativa samhällsdebattören Tomi Lahren skriver om Greta Thunbergs tal på Twitter: ”Hon gråter krokodiltårar och vi förväntas hoppa?.
Foto: Youtube
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka”, skriver Trump – som fått en indignerad replik från Centerledaren Annie Lööf.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg ändrade sin presentation på Twitter, till ett direkt citat av Donald Trump.
1 / 9

Greta Thunberg hade ett iskallt möte med Donald Trump på måndagen.

Nu har den amerikanske presidenten svarat på Twitter, där han delar ett klipp på den upprörda, svenska klimataktivisten.

”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka, skriver Trump – som fick en kaxig replik från Greta själv:

”Är en väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”, skriver Greta i sin profilbeskrivning på Twitter. 

I en intervju med Dagens Nyheter, inför klimattoppmötet på måndagen, förklarade Greta Thunberg sin inställning till USA:s president Donald Trump. Då sa hon:

– Jag har ingen önskan om att träffa president Trump. Jag känner inget behov av det. Det jag försöker göra nu är att skapa allmänbildning och informera människor om vad som händer och jag ser inte vad ett möte med Donald Trump skulle göra rent konkret.

Kort därpå hade de båda ett kort, iskallt möte.

Och nu svarar Donald Trump Greta Thunberg på Twitter. Där har han lagt upp en länk till ett tv-klipp från magasinet Wired, som visar en påtagligt upprörd klimataktivist. Till klippet skriver presidenten, med sarkasm i formuleringarna:

”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176339522113679360

Greta svarade senare under tisdagskvällen med att ändra sin profilbeskrivning på Twitter till ett direkt citat från Trump. 

”Är en väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”, skriver Greta i sin profilbeskrivning på Twitter.

Greta Thunberg ändrade sin presentation på Twitter, till ett direkt citat av Donald Trump.

Lööfs ilska mot Trump

Twitter-inlägget fick 7 500 kommentarer på 30 minuter. En hel del av Trumps fans hyllade honom – men många reagerade också starkt. Däribland Centerpartiets ledare Annie Lööf, som la ut en skärmdump på Trumps Twitter-inlägg på Instagram.

”Men vad är det här? Man kan tycka olika i sak, man ska föra debatt. MEN. Ett viktigt men. Jag förstår mig inte på vuxna människor som inte har förmågan att på ett ärligt sätt lyfta ungas förmåga som gör något utöver det vanliga. Som brinner för något, tror på något, drivs av det. Som känner ansvaret på sina små axlar för att inte vi gjort tillräckligt, varken tidigare eller nu”, skriver Lööf. 

Lööf betonar också att det inte bara är amerikanska presidenter som i hennes mening blir onödigt provocerade av Thunberg. 

”Vuxna svenskar som inte kan känna stolthet över Greta Thunberg, som inte kan se hennes passion och driv, går bortom mitt förstånd. Det finns få svenskar i världen just nu som har större impact än Greta, att på ett år gå från att sitta själv här utanför riksdagen till att inspirera en hel värld är inte något annat än djupt imponerande”, skriver Lööf. 

Efteråt hyllade såväl Annie Lööf som Anders Ygeman Greta Thunbergs svar.

16 år men ändå så ofta den vuxne i rummet”, skriver S-ministern på Twitter. 

https://www.instagram.com/p/B2y1Ir2IkIs/?igshid=1wzc4cvot971b

Iskallt möte i FN-huset

Svaret på Twitter kommer efter att presidenten gjort en oväntad snabbvisit på klimatmötet Climate Action Summit, där Greta Thunberg under måndagen höll sitt känsloladdade tal. Där hann de båda med ett möte – på distans.

Brittiska nyhetskanalen Sky publicerade på måndagskvällen ett klipp där Greta Thunberg, med eld i blicken, betraktar hur Trump anländer till FN-skrapan. Klippet har också spridits på Twitter.

Bland annat delade den demokratiske presidentkandidaten Julian Castro klippet, med formuleringen: ”Jag tror att många av oss kan relatera.”

https://twitter.com/JulianCastro/status/1176179179173404672

Aktivisten Matt Deitsch beskriver rollfördelningen i klippet som att ”en hjälte och en brottsling kliver in på FN”

Greta Thunberg hyllas av megastjärnan

Skådespelaren Mark Ruffalo, känd från Marvel-filmerna om superhjältarna Avengers, twittrade ut klippet till sina 6,1 miljoner följare tillsammans med en pik mot Trump.

”Han har inte ens modet att stanna och prata med den här modiga unga kvinnan”, skriver Ruffalo.

Den svenska unga klimataktivisten hyllades också över hela världen för sitt brandtal.

Bland annat sa Frankrikes president Emmanuel Macron att han ”blev väldigt tagen av känslorna i rummet”. Och Amina J Mohammed, FN:s vicegeneralsekreterare, beskrev talet som ”en passionerad uppmaning att inte titta åt andra hållet medan människor och ekosystem lider”.

Enligt Sarah Kaplan, reporter på Washington Post, var talet ”andlöst och hjärtekrossande”.

Men det finns också de som är kritiska.

Kritik från amerikansk höger

Tv-profilen och den konservativa samhällsdebattören Tomi Lahren skriver om Greta Thunbergs tal på Twitter:

”Hon gråter krokodiltårar och vi förväntas hoppa? Vad med de hundratusentals som kommer att förlora sitt jobb, sin industri, sin identitet, sin möjlighet att försörja familjen och hela sitt levnadssätt om de åtgärder den här flickan kräver skulle införas?”

I kommentarerna får hon – liksom Trump – både medhåll och mothugg.

Tomi Lahren har av New York Times tidigare kallats ”högerns växande mediestjärna” och är i dag värd för pratshowen ”First thoughts” på Fox Nation. Hon är känd för sina kontroversiella uttalanden. Bland annat gick hon till verbal attack mot den dåvarande presidenten Barack Obama 2015 – då hon kritiserade hans Mellanösternpolitik och anklagade honom för att ha en ”jihad-vänlig mentalitet”.

Samtidigt jämför kollegan Laura Ingraham, konservativ programledare på Fox News, Greta Thunberg med barnen i skräckfilmen ”Children of the Corn” – baserad på en novell från Stephen King – från 1984.

Den handlar om en religiös barnkult som mördar vuxna.

– Jag kan inte bärga mig till Stephen Kings fortsättning ”Children of the climate”, säger Ingraham i ett klipp.

Den brittiske tv-profilen Piers Morgan, kanske mest känd för att han fick ta över efter Larry King på CNN när denne gick i pension, har skrivit en krönika för Daily Mail med ett tudelat budskap.

”Irriterande Greta Thunberg är en skör liten drama queen som borde gå tillbaka till skolan och sluta skrämma slag på en hel generation barn, men president Trump borde sluta håna henne och börja lyssna – för klimatförändringarna finns på riktigt”, skriver Morgan.  

Se hela talet i FN-församlingen här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.