Gretas google-succé – är dubbelt så stor som Zlatan

Greta Thunberg är nästan dubbeltså stor som Zlatan enligt google. Se Gretas tal från New York här.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Foto: USA TODAY NETWORK / KELVIN KUO-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

Greta Thunbergs medverkan på FN-mötet kommande helg har väckt uppmärksamhet – liksom hennes uppmaningar till klimatstrejk. Nu är 16-åringen nästan dubbelt så stor som Zlatan Ibrahimovic på Google.

Googla ”Zlatan Ibrahimovic” och få knappt 24 miljoner resultat. Sök i stället på ”Greta Thunberg” – och få drygt 45 miljoner träffar. 

Den 16-åriga svenskan har blivit ett fenomen. Sedan Greta Thunberg fick sin inbjudan att tala på klimatmötet i New York den 23 september har rörelsen kring henne vuxit ytterligare. Allt fler ansluter sig till hennes kamp – och uppmärksamheten kring rörelsen ökar. Klimataktivistens uppmaningar till anhängarna att delta i de globala klimatstrejkerna den 20 och den 27 september har fått såväl barn och vuxna, som organisationer och näringsliv att ansluta sig. 

– Det globala genomslaget är stort, har Isabelle Axelsson, organisatör på Fridays for Future i Stockholm sagt till Expressen.  

Klimataktivisten Jerome Foster om Greta: ”Hon ger oss hopp”.

På en pressträff i förra veckan kommenterade FN:s sändebud inför klimatmötet, Luis Alfonso de Alba, hur den unga klimatrörelsen och klimatstrejkerna har satt klimatfrågan på agendan på alla nivåer. 

– Från att ha varit en abstrakt fråga är klimatkrisen nu väl etablerad. 

Hyllas och hatas

Och det är inte bara FN som hyllar Greta Thunberg. På plats i USA, där hon nu befinner sig, har hon medverkat i flera tv-shower. I CBS ”This Morning” berättade programledarna att de var imponerade över hennes mod och beslutsamhet. Och efter hennes medverkan i ”The Daily Show” twittrade bland annat Chris Evans, som spelat Captain America, ut en hyllning. ”Vilken imponerande person”, skrev Evans, och delade klippet från programmet.

https://twitter.com/ChrisEvans/status/1172950475081211906

Greta Thunberg mötte under måndagen USA:s tidigare president Barack Obama i Washington D.C., som även han hyllat, hennes engagemang tidigare.  

”Yes we can, Greta, Jag är hoppfull tack vare dig och alla unga människor som kämpar för att skydda planeten. Fortsätt med det.”

https://twitter.com/barackobama/status/1140320216041316352

Även Kaliforniens före detta guvernör Arnold Schwarzenegger som blivit känd för sitt miljö- och klimatengagemang skrev i somras att han blev betagen när han mötte Greta Thunberg i samband med en konferens i Wien.

https://www.instagram.com/p/Bx98yz0geWW/

Skådespelerskan Anne Hathaway har tidigare uppmanat sina följare på Instagram att ta sig tid och läsa på om Greta Thunbergs arbete för klimatet. 

https://www.instagram.com/p/BwUiCwdnZEy/

Men den unga klimataktivisten har också fått motta mycket hat. När Greta Thunberg intervjuades av Naomi Klein på ett klimatevent i New York förra veckan berättade hon hur hon hanterar det hat som riktas mot henne. 

– De försöker komma åt min personlighet, mitt utseende och hur jag beter mig. Det visar bara att jag har vunnit – de har inget annat att attackera. De kan inte argumentera mot mig eftersom det inte går att argumentera mot forskning. 


Kilmataktivisten Greta Thunberg prisas för sin kamp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.