Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg i Bristol: ”Jag kommer inte låta mig tystas”

Efterlyser fokus på klimatkrisen i Afrika.
Greta Thunberg besöker Bristol på fredagen.Foto: PEOPLE PICTURE/COMPB/SHUTTERSTOCK / PEOPLE PICTURE/COMPB/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Klimataktivisten fortsätter sina utlandsresor.Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE

Greta Thunberg lockade tiotusentals barn och unga till Bristol för en stor klimatdemonstration.

Uppståndelsen har varit så massiv att myndigheterna gått ut med en varning till stadens föräldrar.

– Jag kommer inte att låta mig tystas medan världen står i brand, säger den svenska aktivisten till åskådarnas jubel.

Greta Thunberg befinner sig i Storbritannien, och har i veckan träffat Nobelprisvinnaren Malala Yousafzai i Oxford. På fredagen var det som vanligt dags för skolstrejk för klimatet, och den 17-åriga svenskan hade rest till Bristol i sydvästra England.

Tillsammans med organisationen ”Bristol Youth Strike 4 Climate” ledde hon en klimatprotest, vilket lockade tiotusentals unga deltagare – däribland många som rest till staden specifikt för att få demonstrera med sin idol.

– Jag är så glad över att få vara här i Bristol med er, inledde Greta Thunberg sitt tal.

– Det kommer att komma en tid när vi kommer att se tillbaka, och fråga oss själva vad vi gjorde här och nu. Hur vill vi bli ihågkomna? Det här är ett nödläge. Folk lider och dör redan från klimatnödlägets konsekvenser, men det kommer att bli värre. Trots detta ignoreras nödläget av politiker, medier och makthavare. 

Klimataktivisten fortsatte sitt tal:

– Jag kommer inte stå bredvid och titta på. Jag kommer inte att låta mig tystas medan världen står i brand. Kommer ni göra det? Världsledarna beter sig som barn. Därför är det upp till oss att vara de vuxna i rummet.

Skolor stängde i Bristol – inför Gretas framträdande

Inför framträdandet hade två skolor valt att hålla stängt, och en del prov har flyttats fram på grund av demonstrationen. Den stora uppmärksamheten som följer Greta Thunberg ledde även till att polis och kommun i Bristol gick ut med en varning till föräldrar i staden inför demonstrationen.

Vi har sett ett antal protester under det senaste året. Men, den här kommer att vara betydligt större, så vi vill försäkra oss om att alla som planerar att delta är förberedda och kapabla att ta till egna säkerhets- och skyddsåtgärder, säger kommunchef Mike Jackson och polischef Andy Bennett i ett gemensamt uttalande, enligt The Independent. 

Föräldrar är ansvariga för sina barn. Polisen och kommunen är inte ansvariga för oövervakade barn. Eventet har växt sig så stort att de vanliga kontrollerna, vakt- och säkerhetsinsatserna som rutinmässigt används av de tonåriga arrangörerna från Youth Strike 4 Climate, kanske inte kommer att vara adekvata, speciellt inte för barn i grundskoleåldern och personer med funktionshinder. Vi uppmanar därför de som ska delta, eller som är ansvariga för barn som som önskar delta, att tänka över sitt upplägg ordentligt, och att ta sina egna informerade beslut.

Se Greta Thunbergs tal på ”Alla hjärtans dag” i Stockholm:

Årets första storstrejk för klimatet: ”Kan inte tänka mig en bättre Alla hjärtans dag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.