Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas dubbelgångare på 121 år gammalt foto

Seglatsen beräknas ta tre veckor.
Här är bilden som sprids på nätet.Foto: ALAMY/IBL
Greta Thunberg.Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Greta Thunberg är just nu på en segelbåt för att delta i klimatmötet COP25 i Madrid.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har en dubbelgångare – från den amerikanska guldruschen i slutet på 1800-talet.

En flicka på ett nyligen uppgrävt foto från University of Washingtons samling har snabbt blivit viral och omskriven över hela världen. 

Det började som en konspirationsteori på ett amerikanskt Instagram-konto. En bild som härrör ur bildarkivet på University of Washingtons hemsida födde till synes allvarligt menande teorier om att Greta Thunberg är en tidsresenär. 

En obskyr Youtube-kanal vid namn ArtAlien TV tog diskussionen vidare utifrån bilden, som är tagen av en numera avliden fotograf vid namn Eric A Hegg. 

”Tre barn använder en brunn vid en guldgruva i Dominion Creek, Yukon, territoriet, cirka 1898”, står det i bildtexten i University of Washingtons arkiv.

Greta Thunbergs dubbelgångare

En av flickorna på bilden är påfallande lik just Thunberg, vilket många har noterat. 

Bilden – och konspirationsteorierna om Thunbergs förmåga att färdas genom tiden – har de senaste dagar vuxit till en världsnyhet. 

Här är bilden som sprids på nätet.Foto: ALAMY/IBL

Brittiska Daily Mail slår fast att flickan på bilden ser ”exakt ut” som Greta.

”Hon är skrämmande lik”, skriver Daily Mail och hävdar att bilden har lett till ”härdsmälta” bland konspirationsteoretikerna. 

”Flickan har Thunbergs karakteristiska fläta och stoiska ansiktsuttryck”, skriver New York Post. 

”Många har påpekat de slående likheterna”, skriver The Sun.  

”I stort sett identisk”

Även utanför den engelskspråkiga världen har bilden blivit en viral snackis. 

”Greta har en historisk dubbelgångare”, skriver holländska Linda. 

”I en tid då vi har Flat Earth och science fiction, så räcker det med ett enda foto för att Greta ska förvandlas från en miljökämpe i kampen emot klimatkrisen till en Messias-figur som kommit med en tidsmaskin för att varna oss för jordens undergång”, skriver italienska La Repubblica. 

”Flickan på bilden är i stort sett identisk med den unga svenskan”, skriver danska Ekstrabladet.  

Här blir Greta avbruten under sitt klimattal

Svensktalande kvinna ville prata med henne under klimatstrejken i Charlotte i början av november: ”Vi kan prata senare”.