Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas besättning: ”Det här kommer bli en episk resa”

Med på båten som ska korsa Atlanten är, förutom Greta, pappa Svante Thunberg, profsseglaren Nikki Henderson, Youtube-paret Riley Whiteum och Elayna Carausu samt deras son Lenny.Foto: ROB OSTERMAIER / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg vinkade hejdå och tackade i sina sociala medier de människor hon mött under sin resa i USA. Foto: ROB OSTERMAIER / AP TT NYHETSBYRÅN
Den knappt 15 meter långa katamaranen lämnade Nordamerika under onsdagen.Foto: ROB OSTERMAIER / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen satte Greta Thunberg segel och påbörjade sin resa mot Madrid och årets klimatförhandlingar. 

Hennes besättning ser fram emot resan – trots att de redan mötts av snö och is. 

Under onsdagen lämnade Greta Thunberg USA med den 15 meter långa katamaranen La vagabonde. Målet är FN:s klimatförhandlingar som i ett sent skede flyttades från Santiago i Chile till Madrid i Spanien. 

Med på vad som beräknas bli en tre veckor lång resa är hennes pappa Svante Thunberg, proffsseglaren Nikki Henderson samt vloggarna Riley Whiteum, Elayna Carausu och deras son Lenny. 

Kapten Riley Whiteum har lagt ut en video på Instagram där han inför resan lär Greta Thunberg att knyta knopar.

”Det här kommer att bli en episk resa! Känner mig riktigt självsäker”, skriver han på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/B4zk5dXJUTd/

Den brittiska proffseglaren Nikki Henderson skriver på sociala medier att ge sig ut på havet alltid är spännande – ett rus av förberedelser, förväntan och osäkerhet.   

Och besättningen har redan mötts av snö i luften och is på däck när de seglade ut från Virginia och Chesapeake mot Atlanten. 

https://www.instagram.com/p/B40Jvu5gctL/

Paret Riley Whiteum, Elayna Carausu började sitt seglarliv för fem år sedan och senast den 11 november la de upp en video där Elayna beskriver hur utmattningen kickat in efter fem dagar till havs. Och nu väntar en tre veckor lång segling för att Greta Thunberg ska hinna i tid till klimatmötet som drar i gång den 2 december. 

Paret har tidigare fått kritik av sina följare för hur de uppfostrar sin son på båten, något som Elayna Carausu har bemött. I ett inlägg på sin Instagram skriver hon:

”Vi är bra föräldrar. För er som är oroliga över Lennys välbefinnande på havet, snälla sluta. Det är utmattande. Du kan inte döma hela vår föräldrafilosofi på några få klipp du sett online. Vi klarar det här. Vi har våra gränser. Du har dina.”

Elayna Carausu har även tidigare skrivit om hur tufft det är att uppfostra den tio månader gamla sonen Lenny på båten. Nu är han en del av besättningen som ska föra Greta Thunberg över Atlanten till Europa. 

https://datawrapper.dwcdn.net/i3lL2/12/

Greta Thunberg berättade tidigare för Expressen om hatet mot henne

Greta Thunberg: ”Hon har det väldigt svårt just nu”