Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas återkomst – där allting började

Ell Jarl och Ebba Gärdekrans strejkade med Greta Thunberg utanför riksdagen.
Greta Thunberg klimatstrejkar utanför Sveriges riksdag vid Mynttorget i Stockholm.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är första gången hon demonstrerar i Stockholm sedan hon lämnade Sverige tidigare i år.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fyra månader på resande fot är Greta Thunberg tillbaka i Stockholm. 

På fredagen arrangerades den traditionsenliga skolstrejken utanför riksdagen.

– Det vi egentligen vill uppnå är att politikerna tar det på allvar och det har vi inte lyckats med än, säger Isabelle Axelsson från Fridays for future.

Hon har seglat över Atlanten, hyllats i Hollywood och retat gallfeber på Donald Trump. Nu är Greta Thunberg tillbaka i Sverige.

Iklädd mössa och halsduk deltog hon på fredagen i Fridays for futures fredagsstrejk på Mynttorget i Stockholm. 

Det var där allt började för 16-åringen, vars resa i offentligheten inleddes sommaren 2018 med en handmålad skylt och orden ”skolstrejk för klimatet”. 

– Vi har skapat väldigt mycket medvetenhet hos folk. Jag tror att många kände till klimathotet när vi började, men nu är det på en helt annan nivå, säger Isabelle Axelsson, 18, som är organisatör för Fridays for future i Stockholm.

– Till och med företag har börjat tala om klimatet i sin reklam, som ”greenwashing”, för att de förstår att det här är vad folk bryr sig om nu. Det vi egentligen vill uppnå är att politikerna tar det på allvar och det har vi inte lyckats med än. 

Isabelle Axelsson fortsätter:

– Det är fortfarande politiker som kommer förbi och vill ta selfies för att visa att de stöttar skolstrejken. Men det är stor skillnad mellan att säga att de stöttar oss och att faktiskt lyssna på det vi säger.

”Mer reklam för att vara klimatsmart”

Aktivisterna Ell Jarl, 18, och Ebba Gärdekrans, 19, var också på fredagsstrejken vid riksdagen. De tycker att klimatfrågan hamnat mer i centrum det senaste året.

– Det är mer reklam för att man ska vara klimatsmart och det var det inte innan vi började strejka, säger Ebba Gärdekrans.

Vad tänkte ni när länderna inte lyckades komma överens på klimatmötet i Madrid?

– Jag är lite besviken men inte förvånad. Det är mycket prat men ingen konkret plan. Allt ser rätt blekt ut men vi kommer ändå fortsätta strejka, det är inte försent, säger Ell Jarl.

Hur känns det att Greta Thunberg är tillbaka?

– Det är skönt att hon kom hem säkert. Strejken pågår som vanligt, som den har gjort varje vecka, säger Ell Jarl.

– Hon är som vilken strejkare som helst, säger Ebba Gärdekrans.

Greta Thunberg ska vila upp sig

Greta Thunberg har bara varit hemma i Stockholm några dagar, och hennes presskontakt har berättat för Expressen att hon ägnar den första tiden åt att vila upp sig några veckor. Det förväntas därför inte bli några tal eller intervjuer med 16-åringen på hennes första skolstrejk efter resan. 

Under sina månader i Nordamerika har den svenska 16-åringen mobiliserat unga klimataktivister, talat inför värlsledarna i FN och gästat kända tv-program som ”The Daily Show” och Ellen DeGeneres.

Turnén har också retat upp vissa makthavare. Både USA:s president Donald Trump och Brasiliens Jair Bolsonaro har öppet gått till attack mot den svenska klimataktivisten. Samtidigt har hon fått enormt stöd, av bland andra den tidigare presidentfrun Michelle Obama och förra utrikesministern Hillary Clinton.

I förra veckan utsågs Greta Thunberg till ”Person of the year” av ansedda Time Magazine.

Klimataktivisten Greta Thunberg gästade Expressen TV.
https://www.instagram.com/p/B6SS1-LJzzA/

Se Greta Thunbergs känslosamma tal i Turin:

Klimataktivisten stannade till på väg hem mot Sverige.

Erik, 13, klimatdemonstrerar: ”Folk gör ingenting”

De slöt upp med Greta Thunberg utanför riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.