Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta uppgavs nobba besök – ger svar på tal

Greta Thunberg talade förra veckan i Edmonton i Alberta.
Greta Thunberg i samband med klimatstrejken o Edmonton, Alberta, förra veckan.Foto: DAVE CHIDLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Här talar Greta Thunberg på en klimatstrejk i Denver i Colorado.Foto: BOB PEARSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg, 16, fortsätter sin klimatstrejkresa genom Nordamerika.

Nästa anhalt: Vancouver i västra Kanada.

Det skriver hon på Twitter – och slår samtidigt tillbaka mot lokala medier. 

Greta Thunberg har nu befunnit sig i Nordamerika i snart två månader.

Det var i slutet av augusti hon anlände till New York efter två veckor till havs på segelbåt. Sen dess har hon deltagit i klimatstrejker varje fredag – bland annat i New York, Montreal, Iowa City, Denver och nu senast Edmonton i provinsen Alberta i Kanada.

Greta Thunbergs nästa stopp: Vancouver

Nästa anhalt bli ännu en kanadensisk stad: Vancouver i provinsen British Columbia på västkusten.

Det skriva Greta Thunberg på Twitter och Instagram:

”Den här fredagen den 25 oktober kommer jag att ansluta till klimatstrejken i Vancouver, BC! Klockan 11 vid Vancouvers konstgalleri.”

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1186848015102832641

Hon fortsätter sen:

”PS. Jag vet ingenting om en inbjudan till Victoria, och jag har definitivt inte avböjt den på grund av ”utsläpp” från den allmänna färjan. Bara så ni vet :) Jag försöker besöka så många platser jag kan, men det finns tyvärr inte tillräckligt med tid för att besöka alla.”

Med Victoria syftar Greta Thunberg på British Columbias huvudstad, som ligger på ön Vancouver Island närmare elva mil sydväst om Vancouver. Dit tar man sig med färja – eller flyg.

Besöket sätter fokus på färjor

Hennes uttalande kommer efter att lokala medier, bland annat CBC, rapporterat att Greta Thunberg inte tänker besöka Vancouver Island på grund av att hon inte kan ta sig dit utan att bränna fossila bränslen, antingen med flyg eller färja. Lisa Helps, borgmästare i Victoria, säger till radio- och tv-kanalen att hon inte har haft direktkontakt med Greta Thunberg men att en av hennes medarbetare varit i kontakt med den svenska klimataktivistens team.

– Bra jobbat. Hon står fast vid sina principer, säger Helps till CBC.

Även om Greta Thunberg menar att hon faktiskt inte har tackat nej till en inbjudan till ön så har nyheten satt fokus på BC Ferries, som kör färjorna över Georgiasundet. De går just nu på diesel men ambitionen är att alla färjor i framtiden ska drivas av el.