Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta får undantag när EU stänger för corona

Nu kan man testa sig för corona hemma.
Greta Thunberg är på plats i EU-parlamentet på onsdagen.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen leder in klimataktivsten.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Trots coronastängt i EU får Thunberg undantag.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Coronavirus gör att EU-parlamentet hålls stängt för utomstående besökare.

Men restriktionerna gäller inte talarna. Greta Thunberg fick trots smittorisken genomföra sitt planerade besök, för att prata om den nya klimatlag som presenterades under onsdagen.

– Ni ger upp möjligheten till en säker framtid för era barn, sade klimataktivisten inför parlamentarikerna, samtidigt som hon sågade den nya lagen.

Coronavirusets spridning i Europa har lett till att EU-parlamentet håller stängt för besökare. Men klimataktivisten Greta Thunberg, som har bjudits in för att diskutera unionens nya klimatlag, fick ett undantag från regeln. 

Det har retat upp vissa parlamentariker, skriver Politico

– Externa besökare som kommit hit från hela världen får inte gå in i byggnaden, men det får Thunberg. Hur ska vi förklara det här för besökare och gäster? frågar sig den belgiska liberalen Hilde Vautmans.

Greta Thunberg får undantag

Manfred Weber, som leder den konservativa gruppen EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, anser att EU bör lägga allt fokus på att bekämpa viruset.

I en mejlkonversation som Politico tagit del av skriver den estniska liberalen Yana Toom att det ”inte finns utrymme för dubbelmoral i byggnaden”. Roman Haider, från Österrikes högerpopulistiska parti FPÖ, tycker att Thunbergs undantag är ”helt oacceptabelt”. 

Talmannen har svarat att besökare som har bjudits in som talare, exempelvis Greta Thunberg, får undantag från reglerna. Det gäller även två andra externa talare som partigruppen S&D bjudit in.

Kritisk mot klimatlagen

Klimatlagen som presenterades ska bestämma hur EU ska nå målet om klimatneutralitet år 2050. Medlemsstaternas klimatmål ska ses över vart femte år, och kommissionen ska kunna föreslå reviderade mål, visar en kopia av utkastet som Expressen har tagit del av.

Greta Thunberg är inte nöjd med det 12 sidor långa dokumentet. I ett öppet brev skriver hon tillsammans med 34 andra klimataktivister att EU-kommissionen ”ger upp”.

”En klimatlag som inte utgår från bästa tillgängliga forskning, och som inte inkluderar jämlikhet och rättvisa – principer som utgör grunden för Parisavtalet – kommer orsaka mer skada än nytta”, skriver de på sajten Carbon Brief.

”En sådan lag signalerar att man vidtar riktiga, tillräckliga åtgärder, när man faktiskt inte gör det”, fortsätter brevet.

”Vi kommer inte låta er ge upp”

Greta Thunberg inledde sitt tal med att hylla initiativet att utlysa klimatnödläge – men poängterade att det inte är tillräckligt.

– Klimatlagen som presenterats innebär att ni ger upp möjligheten till en säker framtid för era barn.

Klimataktivisten anser att inte klimatlagen tar hänsyn till den koldioxidbudget, som hon flera gånger lyft fram i tidigare tal. Den baserar sig på FN:s klimatpanels prognos för hur mycket vi kan fortsätta släppa ut för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. Greta Thunberg avslutade:

– Ni har sagt att det här är ett existentiellt hot. Nu måste ni visa att ni menar det. Vi kommer inte acceptera någonting annat än en säker väg för att trygga livsmiljön för alla levande varelser. Vi kommer inte låta er ge upp om vår framtid.

Sverige reagerar

Klimatlagen slår också fast att klimatmålen till år 2030 kommer att fastställas först i september, vilket har fått den svenska regeringen att reagera.

I ett brev till kommissionären Frans Timmermans skriver Sverige och elva andra länder att EU måste redovisa hur man ska nå målet att sänka utsläppen minst 50 procent till 2030 senast i juni i år. Detta för att hinna påverka andra länder att höja ambitionerna inför det viktiga klimatmötet COP26 i Glasgow i november.

– EU är vår viktigaste aktör för att klara klimatkrisen, och de enda som kan leda omställningen nu när exempelvis USA lämnar Parisavtalet. Därför behövs en ambitiös klimatlag, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till Expressen.

Miljöpartiet i EU skriver på DN debatt att klimatlagen riskerar att bli ”kejsarens nya kläder” och att det behövs ambitiösa mål här och nu.

– Klimatlagen måste leverera det som vetenskapen kräver. Hade det gällt EU:s budget hade ingen accepterat att vi inte har ett budgettak för utgifterna, säger Pär Holmgren (MP).

”Fullt realistiskt att göra mer”

Fredrick Federley (C) säger att han hade väntat sig mer än ”den här post-it-lappen till förslag”.

– Den säger bara att EU ska vara klimatneutralt, inte alla medlemsländer. Länder som inte når i hamn lägger över ansvaret till de som lyckas. Det blir en carte blanche till Ungern och Polen.

Hur balanserar man aktivisternas krav om skarpare politik mot vad som är realistiskt att driva igenom?

– Det är fullt realistiskt att göra mer för klimatet än vad EU gör i dag. Här gäller det också att ge stöd till de länder som har svårast att ställa om.

Socialdemokraternas Jytte Guteland anser att kraven från klimatrörelsen hjälper henne och andra som vill öka takten och klimatambitionen i EU.

– Det blev faktiskt stor skillnad i Europaparlamentet när Gretas skolstrejker startade. Samtidigt är EU stort och att ställa om tar tid. Jag försöker alltid ligga precis där det är svårt, men ändå möjligt, att få till förändringen, säger hon.

SD-parlamentarikern Charlie Weimers var inte lika imponerad av att Greta Thunberg fick besöka EU-parlamentet. I ett inlägg på Twitter riktat till talmannen skriver han:

”Ni har stoppat besök till parlamentet i rädsla för corona. Det här stoppade en pastor, präst och rabbi från att komma till mitt event i går. Men du skickade en personlig inbjudan till Greta. Står 'profeter' över predikanter?”

Bilderna från båten – så var Gretas liv ombord.

 

TV: Se Greta Thunbergs tal i centrala Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.