Greta Thunbergs pik till eliten: ”Normaliserar extrem livsstil”

Svenska klimataktivisten talade på elitkonferensen.
Greta Thunberg höll tal under konferensen.
Foto: Instagram/Brilliant Minds

Under konferensen ”Brilliant Minds” höll Greta Thunberg sitt tal – som nu har släppts i sin helhet.

Inför flera välkända personer talade klimatkämpen om klimatkrisen – och vi människor som ansvariga.

Speciellt riktade hon sig mot publiken – som hon menar är en stor anledning till krisen.

– Det värsta tycker jag är att ni normaliserar denna extrema livsstil, sa hon i talet.

Mellan den 13 och 16 juni hölls den årliga konferensen ”Brilliant Minds”. Elitkonferensen anordnades på Grand Hôtel i Stockholm där flera världskändisar närvarade, där bland prinsessan Sofia, prins Carl Philip och Barack Obama.

Även Greta Thunberg var på plats och höll ett tal. Klimatkämpen öppnade talet med att berätta om hur världen kommer se ut i framtiden. Hon talade om forskares varningar: Världen måste minska utsläppen med åtminstone 50 procent fram till 2030. Om inte:

– Det kommer att leda till slutet för vår civilisation, sa hon i sitt tal.

Greta Thunberg vädjade till publiken

Hon förklarade vidare om beräkningarna kring varningen och att det är allvar:

– Dessa beräkningar är inte åsikter eller vilda gissningar. Dessa prognoser backas upp av vetenskaplig fakta, inkluderad av alla nationer i FN:s klimatpanel.

Att tänka på klimatet och göra den förändring som behövs är enligt Greta inte svårt, i alla fall inte för de flesta. Hon påpekade att det är en grupp i världen som är en stor bidragande orsak till klimatförändringarna:

– De rikaste, 10 procent av världens befolkning, avger cirka hälften av alla våra utsläpp av växthusgaser, säger hon och fortsätter:

– Det är inte människor i länder som Moçambique, Bangladesh eller Colombia som är mest ansvariga för denna kris. Det är för det mesta människor som du här i publiken, säger Greta och pekade handen mot publiken.

Greta Thunberg höll ett tal i Europeiska parlamentet.
Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Ni är förebilder”

Entreprenören, kändisar, politiker och affärsmän nämnde Greta som grupper med mycket makt och som kan göra en förändring. 

– Men det värsta tycker jag är att ni normaliserar denna extrema livsstil. På grund av att människor ser upp till er. Ni är förebilder, ni sätter standarden. Människor strävar efter att bli som er.

Men hon poängterade också att många gör sina dåliga klimatval på grund av att de är oinformerade. 

”Vi måste börja tänka utanför lådan”.

– Vi måste acceptera att marknaden och ny teknik inte kommer att lösa allt för oss. Vi måste erkänna våra misslyckanden, och då måste vi agera. Medan det fortfarande finns tid, sa hon och avslutade:

– Framtida generationer räknar med er. Svik oss inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.