När Greta Thunberg väl tagit sig över Atlanten – seglatsen ska ta två veckor – väntar två klimatmöten i Nord- och Sydamerika.
Det var nämligen helt otänkbart för den 16-åriga världskända aktivisten att flyga till FN:s kommande toppmöte om klimatet på grund av flygets påverkan på miljön.
Greta Thunberg kollade på olika alternativ, och tackade slutligen ja till möjligheten att följa med tävlingssegelbåten Malizia II över Atlanten.
Greta Thunberg väntas lägga ut från hamnen i engelska Plymouth under onsdagseftermiddagen.
Greta Thunberg: ”Stort äventyr”
Inför avseglingen svarade Greta Thunberg på mediernas frågor vid en presskonferens. På frågan om hur hon trodde att resan skulle bli svarade hon tveksamt.
– Jag vet inte än, jag får helt enkelt se. Jag testseglade för två dagar sedan. Jag tror att vi var ute i flera timmar och jag kände mig inte oroad. Jag blev sjösjuk i början men sedan avtog det. Att inte veta vad som kommer hända känns spännande, säger hon.
På frågan om varför hon inte valde att delta vid klimatmötena via länk svarar aktivisten:
– Jag har deltagit vid flera möten via videolänk, och tyvärr får de knappt någon uppmärksamhet då. Jag har blivit inbjuden och tror att det kommer att ge större effekt om jag och andra unga är faktiskt är på plats.
Båten har solpaneler och undervattensturbiner. Detta så att navigationsinstrumenten ska kunna drivas med utsläppsfri el. Noll klimatpåverkan med andra ord.

Ska resa i två veckor
Hålls en fart på uppemot 20 knop räknar båtens kapten, den tyske proffsseglaren Boris Herrmann, att det ska ta två veckor till New York. Då är de runt 3 000 sjömilen från England till USA tillryggalagda.
Under resan inträffar även en särskild dag för Greta Thunberg. 20 augusti markerar ettårsdagen sedan hon började sin skolstrejk för klimatet.
– Jag får se hur jag firar den dagen. Jag vet inte än, men jag kommer definitivt att tänka på det, säger Greta Thunberg vid pressträffen.
Dokumentärfilmare följer Greta
Förutom Boris Herrmann finns den förmögne seglingsentusiasten Pierre Casiraghi, son till prinsessan Caroline av Hannover (tidigare Monaco), samt Greta Thunbergs pappa Svante och dokumentärfilmaren Nathan Grossman ombord på Malizia II. Han har följt Greta Thunberg med sin kamera i ett år.
På plats i USA ska hon hålla tal vid FN:s klimatmöte i New York 23 september och även delta i klimatdemonstrationer.
Därefter följer besök i Kanada och Mexiko, och sedan planerar Greta Thunberg att ta sig söderut med tåg och buss till Chile för FN:s årliga klimatkonferens i december .
– Om jag får välja en sak som jag hoppas åstadkomma med den här resan, så är det att öka medvetenheten bland människor i allmänhet. Så de förstår att vi lever i en kris, så de förstår bakgrunden och vad som behöver göras för klimatet, förklarar Greta Thunberg inför resan.
Enkla sovkojer och frystorkad mat
Sovplatserna på Malizia II består av enklare kojer. Det blir inget direkt gourmetkäk under överfarten; på menyn står frystorkad och vakuumförpackad mat eftersom ett kök saknas. Det finns heller inga duschar ombord, och en blå hink utgör toaletten.
– Detta är en extrem tävlingsbåt. När vädret är stökigt kan det kännas som att åka berg- och dalbana. Man kastas fram och tillbaka och måste kroka fast sig med livsele, säger den svenske havskappseglaren Magnus Woxén till TT.