Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunbergs tal i Davos: Sluta flyga

Greta Thunberg under fredagens presskonferens.Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har spridit sig över världen.Foto: VALENTIN FLAURAUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, är på plats under det årliga mötet World Economic Forum.

På dagens presskonferens uppmanade hon världens mäktigaste personer att bli bättre förebilder för den yngre generationen.

– Eftersom de vuxna fortsätter leva så här, och prioriterar som de gör, så kommer unga också att göra det, säger hon.

Årliga konferensen World Economic Forum samlar flera av världens mäktigaste beslutsfattare i staden Davos, Schweiz. Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är ditrest med tåg och under fredagen uppmanade hon fler unga att välja bort flyget.

På en presskonferens belyste hon det ansvar hon menar att vuxna måste ta för de yngre generationernas klimatengagemang.

– Eftersom de vuxna fortsätter leva så här, och prioriterar som de gör, så kommer unga också att göra det. För vi har inte lärt dem något annat. Men om vi skulle upplysa de unga så skulle de förändra sitt tankemönster på typ en halvtimme, säger Greta Thunberg och fortsätter:

– Jag har slutat flyga, och det gjorde jag för att jag vill leva som jag lär. Om jag skulle fortsätta flyga och säga åt andra att minska sina koldioxidavtryck så skulle jag ha väldigt dåligt samvete och inte kunna sova om natten.

Efter presskonferensen besökte Thunberg en lokal skolstrejk för klimatet – som följer hennes egna numera världsberömda strejk vid det svenska riksdagshuset.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1088756587815206912

Redan på torsdagen höll Greta Thunberg ett tal inför makthavarna på World Economic Forum – på plats var bland annat U2-sångaren Bono, diplomaten Christiania Figueres och Black Eyes Peas-medlemmen Will.i.am.

Talet blev en känga till de personer som hon menar har offrat klimatet för att "fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar".

– Vissa säger att klimatkrisen är något som vi alla bär skulden för, men det är inte sant. Om alla är skyldiga så finns det ingen som bär ansvaret. Och några är ansvariga. Vissa människor, företag och framför allt beslutsfattare har vetat exakt vilka värderingar de har offrat för att fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar, sa hon innan hon avslutade med: 

– Och jag tror många av er här i dag tillhör den gruppen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.