Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg slår tillbaka: ”Då vet man att man har vunnit”

Greta Thunberg: ”Väldigt mycket fler människor än jag förväntat mig”
Greta Thunberg talar i New York.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg demonstrerar utanför FN.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu slår Greta Thunberg på Instagram tillbaka mot sina belackare.

I inlägget, som publicerades vid midnatt natten till söndag svensk tid, skriver den 16-åriga klimataktivisten bland annat:

”När hatfyllda människor jagar dig för hur du ser ut innebär det att de inte har något vettigare att syssla med. Och då vet man att man har vunnit”.

Efter 15 dagar till havs anlände Greta Thunberg på onsdagsmorgonen lokal tid till New York. Under seglatsen har den 16-åriga klimataktivisten delat bilder i sociala medier som visar att hon fortsatt sin fredagsstrejk även på båten.

Hennes skylt med orden ”Skolstrejk för klimatet” – som varit med sedan början förra året – fick hänga med till andra sidan Atlanten. 

Greta Thunberg berättade inför ett stort pressuppbåd på sydvästra Manhattan på onsdagen om sitt mottagande: 

– Det var väldigt bra, jag blev väldigt välkomnad. Det var många som stod och hälsade på oss när vi kom. Det känns skönt att få landa och på något sätt få en vardag igen, sade Greta Thunberg till Expressen då. 

Den demokratiska politikern Alexandra Ocasio-Cortez var en av de som välkomnade klimataktivisten till New York. 

”Välkommen, Greta! Vi är så stolta över dig!”, skrev hon på Twitter.

”Då vet man att man har vunnit”

Greta Thunberg valde natten till söndag att på Instagram att slå tillbaka mot de som kritiserar hennes kamp för klimatet, och seglatsen till New York.

I inlägget skriver hon bland annat:

”När hatfyllda människor jagar dig för hur du ser ut innebär det att de inte har något vettigare att syssla med. Och då vet man att man har vunnit”.

Vidare skriver hon om sin aspberger, som hon öppet pratat om vid flera tillfällen tidigare. 

”Jag har Aspergers syndrom och det betyder att jag ibland är lite annorlunda än normen”, skriver hon på Instagram och fortsätter: 

”Jag är inte offentlig med min diagnos för att gömma mig bakom den. Men eftersom jag vet att många okunniga personer fortfarande ser det som en sjukdom eller något negativt. Och tro mig, min diagnos har begränsat mig tidigare. Innan jag började skolstrejka hade jag ingen energi, inga vänner och jag pratade inte med någon. Jag satt bara hemma med en ätstörning. Allt detta är borta nu, eftersom jag har hittat en mening, i en värld som ibland verkar meningslös för så många människor. 

https://www.instagram.com/p/B12ChnkioB9/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.