Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunbergs resa går vidare mot Santiago

Se hela Greta Thunbergs tal efter marschen i Montreal.
Foto: HUGHES GRAHAM/CP/ABACA / STELLA PICTURES

Greta Thunberg seglade i två veckor över Atlanten för att ta sig till USA. 

Nu går resan vidare – genom Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika till Santiago i Chile. 

”Jag kommer stanna och besöka så många platser som möjligt”, skriver hon på Twitter. 

16-åriga Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår för att bland annat besöka två stora klimatmöten. 

Det ena klimatmötet gick nyss av stapeln på FN-högkvarteret i New York. I USA har Greta Thunberg som vanligt strejkat för klimatet på fredagar – men hon har varit långt i från ensam. 

I fredags gick hon längst fram i demonstrationståget i Montreal. Bakom henne gick 500 000 personer, enligt arrangörerna. Över sex miljoner demonstrerade världen över i fredags. 

Nu berättar klimataktivisten om hur hennes resa kommer att se ut framöver. På Twitter skriver hon att hon sakta kommer att röra sig ner genom Nordamerika, för att slutligen ta sig till Santiago, Chiles huvudstad. Där håller FN sina sina årliga klimatförhandlingar i början av december.

”Jag kommer att stanna och besöka så många platser som möjligt, och förstås protestera varje fredag oavsett var jag är”, skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1178770311476633600

Höll tal i Montreal 

I Sverige hölls den största demonstrationen hittills i Stockholm i fredags. Organisatörerna rapporterade att över 50 000 personer samlats och artister som Hoffmaestro och Robyn underhöll.

Efter demonstrationen i fredags höll Greta Thunberg ett tal utanför FN:s luftfartsverk, som har sitt högkvarter i Montreal.

Hon kritiserade bland annat flygbranschens koldioxidutsläpp och makthavares brist på agerande.

– Dom förlitar sig på vår generation, min generation, att ta bort flera ton koldioxid ur luften med tekniker som knappt existerar, sa Greta Thunberg.