Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunbergs plan – hoppas påverka EU

Greta Thunberg efterlyset ett fokus på klimatkrisen i Afrika.
Greta Thunberg är återigen på resande fot.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
I början av mars deltar hon i ett möte i EU.
Foto: OLLE SPORRONG

EU-parlamentets talman har bjudit in Greta Thunberg till ett särskilt möte.

Syftet är att diskutera den nya europeiska klimatlagen som presenteras i mars.

I april förra året stod Greta Thunberg i EU-parlamentets talarstol. Klimataktivisten hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon vände sig mot politikerna i rummet. 

– Det är okej om ni inte vill lyssna på mig, jag är bara en 16-åring från Sverige, men ni kan inte ignorera forskare och alla miljoner ungdomar som skolstrejkar för en bättre framtid. Jag ber er, misslyckas inte med detta, sa hon i sitt tal.

Snart ett år senare återvänder Greta Thunberg till Bryssel. Den här gången är hon inbjuden av EU-parlamentets talman David Sassoli, för att diskutera EU:s nya klimatlag som presenteras av EU-kommissionen den 4 mars. 

Greta Thunberg tillbaka i EU-parlamentet

Klimataktivisten ska delta i ett extrainkallat möte i miljöutskottet samma dag.

– Jag är glad att Greta Thunberg kommer till Europaparlamentet. Hon leder i dag den globala opinionen för att vi politiker ska ta vårt ansvar och vända det här skeppet och mota klimatförändringarna vid grind, säger Fredrick Federley, Europaparlamentariker för Centerpartiet, i en kommentar.

Socialdemokraternas parlamentariker Jytte Guteland skriver på Twitter:

”Välkommen Greta Thunberg. Du behövs, och du gör skillnad redan nu för oss politiker som vill driva EU att ta ansvar. Nu ser vi till att vi får en stark klimatlag!”

https://twitter.com/JytteGuteland/status/1230847451168464897

Mycket har hänt sedan Thunberg senast besökte parlamentet. Efter EU-valet i maj har kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen inlett arbetet med en ny ”green deal”, som många hoppas få en avgörande påverkan på det globala klimatarbetet.

– Om EU kan sluta upp bakom en green deal är det klart att spelplanen förändras, har Karl Hallding, forskare vid Stockholm Environment Institute, sagt till Expressen.

Besöker demonstration i Hamburg

En europeisk klimatlag, likt den vi har i Sverige, syftar till att slå fast målet om klimatneutralitet år 2050. Det skulle också innebära att man har legala förutsättningar att följa upp att vi ligger i linje med klimatmålen.

Flera andra kraftfulla åtgärder ingår i den gröna handlingsplanen. Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet, har tidigare förklarat för Expressen:

– Lyckas man få med sig alla medlemsländerna och en majoritet av parlamentet är det en otroligt stark signal i det internationella klimatarbetet. Det kommer bli en ny normgivare för ambitiös klimatpolitik.

På torsdagen berättade Greta Thunberg att hon återigen är på resande fot. På fredagen deltog hon i en klimatstrejk i Hamburg, där ett lokalval sker i helgen. Uppemot 60 000 personer samlades för demonstrationen i den tyska hamnstaden, uppskattar arrangörerna, enligt ett inlägg från Thunberg på Twitter.

https://www.instagram.com/p/B81P5YvpqnO/

Se hela Greta Thunbergs tal till världsledarna i Davos:

Greta Thunbergs tal i Davos: ”Vårt hus brinner”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.