Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunbergs nya tysta markering: ”Inte forskare”

Thunberg: ”Hoppet sitter inte i väggarna på COP25”.
Greta Thunberg.
Foto: ALTER PHOTOS / ALTER PHOTOS/SIPA USA SIPA USA

Greta Thunberg har bjudit in till ännu en pressträff på klimatmötet COP25.

Återigen väljer klimataktivisten att sitta tyst.

– Jag har en stor plattform som måste användas på ett klokt sätt.

Under gårdagen bjöd Greta Thunberg och den tyska klimataktivisten Luisa Neubauer, 23, in till en presskonferens på klimatmötet COP25 i Madrid enbart för att sitta tysta och låta andra ungdomar – som drabbats av klimatförändringar – tala. 

På tisdagen bjöd 16-åringen återigen in pressen – den här gången för att låta forskare tala om klimatkrisen.

– Jag och Luisa har en stor plattform som vi måste använda på ett klokt sätt. I dag vill vi att forskares röster ska få höras och bli starkare. Jag och Luisa är inte forskare, och därför har vi bjudit in dessa fantastiska forskare. Vi vill att vetenskapen ska vara tillgänglig och nå ut till folk. Min erfarenhet är att folk inte vet om vad som pågår. Vi måste skapa medvetenhet och sprida den här informationen.

”Klimatet har förändrats”

En av de inbjudna forskarna var William Moomaw, 81, som varit huvudförfattare till fem rapporter från FN:s klimatpanel IPCC. Han stod dessutom bakom uppropet där 11 000 forskare skrev under på att det pågår en akut klimatkris.

 – Vi kan inte längre tala om klimatförändringar. Klimatat har förändrats. Dessa unga kvinnor här föddes i ett annat klimat än jag föddes i. De kommer uppleva ett annat klimat än jag kommer leva tillräckligt länge för att se. Förändringarna i klimatet är ett symptom på det ohållbara sättet vi har levt våra liv, säger Moomaw.

En annan inbjuden gäst var Rachel Cleetus, ekonom vid Union of concerned scientist.

– Det mänskliga lidandet på grund av klimatförändringar är allvarligt. Det är redan folk som lider och dör. Miljoner av människor tvingas på flykt. Tillgången till mat och vatten försvinner. I år har vi sett flera rekord i extrema väderfenomen. Torka i Zambia, skogsbränder i Australien och Kalifornien, värmeböljor i Europa och Arktis och översvämningar i USA, Indien och Iran. Forskningen visar att det bara kommer bli värre, särskilt om vi misslyckas att hålla nere uppvärmningen, säger hon.

Greta Thunberg i Madrid: Se hela talet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.