Greta Thunbergs mål: Skämma ut makthavarna

Se hela Greta Thunbergs tal i FN
Greta Thunberg ställde makthavarna till svars vid FN:s klimatmöte.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT
Klimataktivisten berättar om förberedelserna inför talet.
Foto: JASON DECROW / AP/ TT
Greta Thunberg befinner sig i USA, där hon deltagit i flera klimatstrejker.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Att skuldbelägga och skämma ut makthavarna – det var Greta Thunbergs plan inför talet vid FN:s klimatmöte.

I intervju med Dagens Nyheter berättar klimataktivisten om förberedelserna inför talet och hjälpen från forskarna.

– Sen gjorde jag som jag alltid gör, jag sköt upp det, säger Greta Thunberg till DN. 

Det var i september som Greta Thunberg ställde sig framför världsledarna och inledde sitt tal:

– Mitt budskap är att vi har ögonen på er.

Talet vid FN:s klimatmöte i New York skulle bli ett av klimataktivistens hittills största. Där krävde 16-åringen gärning för att världen ska klara av 1,5-gradersmålet, och ställde samtidigt makthavarna till svars.

– Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, sa hon.

Dagens Nyheters reporter Alexandra Urisman Otto och fotografen Roger Turesson har träffat henne under resan genom Nordamerika. För dem berättar hon om talet i FN, och hur det kom till.

– Jag började tänka på innehållet vid midsommar ungefär. Att budskapet skulle vara ”How dare you?”. Att skuldbelägga och skämma ut makthavarna. Sen gjorde jag som jag alltid gör, jag sköt upp det. Så det var väl några dagar innan som jag började skriva det, säger klimataktivisten till DN.

Fick hjälp av forskare

I intervjun med DN berättar Greta Thunberg att hon själv inte hade förstått hur stort talet vid klimatmötet skulle vara. Först när hon var i gång, då hon själv blev berörd, gick det upp för henne.

Men känsloexplosionen hindrade henne inte från att leverera kalla fakta om klimatet. För det hänseendet brukar klimataktivisten ta hjälp av flera forskare, berättar hon.

Expressens Tomas Kvarnkullen mötte den unga klimataktivisten i Iowa.

– Ja, när talet är någorlunda klart skickar jag det till en eller flera forskare, vilka det är varierar. Det kan vara en expert inom ett visst område, till exempel. Och så inom några timmar, oftast, så har jag fått svar från dem. Som kommentarer i dokumentet, ”här borde du lägga till det här” eller så. Om det är faktafel eller saker som kan misstolkas så ändrar jag, säger Greta Thunberg till DN.

Greta Thunberg om hoten mot familjen

Enligt Greta Thunberg var det flera av världsledarna på plats som tog tillfället i akt att hälsa i FN-lokalerna. Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, var en av de som gick fram och bad om en selfie.

Å andra sidan berättar Greta Thunberg också om hoten som hon och familjen hemma i Sverige får motta. Särskilt nämner hon trakasserierna mot systern som ett stort problem. 

Att Greta Thunberg ständigt är på resande fot gör henne otillgänglig för hatarna, menar hon. Men hennes syster som försöker ha en vardag hemma i Sverige är mer åtkomlig, säger hon.

– Alla de här hatarna går inte bara på mig utan de går på henne. Det är jobbigt att ens syster mår dåligt, har Greta Thunberg tidigare sagt till Expressens Tomas Kvarnkullen. 

I samma intervju med Expressen berättade Greta Thunberg om den uppmärksamhet hon fått från värdsledare som Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin. 

– På ett sätt är det väldigt roligt, att man befinner sig i en sådan situation. Och så självklart, vissa kan säga att det är något negativt att de försöker tysta oss och försöker få oss att sluta. Men vi borde ta det som en komplimang att de ser det här som ett så stort hot och det betyder att vi har gjort skillnad. Det om något är väl ett bevis för att man har åstadkommit någonting, sa Greta Thunberg till Expressen.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.