Gretas lärare om aktivistens tuffa år

FN:s miljöorgan ger rörelsen Champions of the Earth-priset.
I fjol drog Greta Thunberg i gång den skolstrejk för klimatet som nu har blivit global och engagerar miljoner människor.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Greta Thunbergs lärare Anita von Berens med sin elev utanför riksdagshuset för ett år sedan.
Foto: EMMA GATE / MITT I STOCKHOLM

När Greta Thunberg berättade för sin lärare Anita von Berens att hon skulle strejka tyckte Anita först att Greta i stället borde vara i skolan.

Men i dag deltar Anita också i klimatmanifestationen – och när Greta mådde som sämst undervisade Anita henne på sin fritid.

– Jag blev nog Gretas bästa vän, fröken och extra mamma under de åren, berättar Anita von Berens, 67, för Lärarnas Tidning.

Lärarnas Tidnings reporter Lenita Jällhage har hälsat på i Greta Thunbergs lärares bokfyllda lägenhet på Östermalm i Stockholm. Och även om Anita von Berens först var emot att Greta Thunberg skulle vara borta från skolan på fredagarna är hon i dag imponerad av vad den forna eleven har åstadkommit:

– Jag tycker det hon gör är fantastiskt. Och jag såg att hon gjorde något hon mådde bra av. Mitt mål var att stötta henne i skolarbetet och få henne att må bra. Det finns ju även kunskap att hämta utanför klassrummen som man kan lära sig ute i samhället, säger Anita von Berens till Lärarnas Tidning.

Greta Thunbergs lärare Anita von Berens med sin elev utanför riksdagshuset för ett år sedan.
Foto: EMMA GATE/MITT I STOCKHOLM
Lärarnas Tidnings intervju med Greta Thunbergs lärare.

Anita von Berens engagerar sig djupt i eleverna

Greta Thunberg bad faktiskt Anita att vara med under inledningen av strejken utanför riksdagen i fjol – och Anita ställde upp. Hon har varit lärare i 40 år och berättar för Lärarnas Tidning att hon ser när ett barn behöver någonting extra och att hon exempelvis har tagit med elever på julmarknad, bio eller bjudit hem dem till sin bostad. De elever som har strejkat har Anita von Berens fångat upp genom att prata med dem om varför de deltar i demonstrationerna och undersöka om de behöver något stöd för att ta igen det de har missat i skolan.

– När det gällde Greta så är hon väldigt intelligent och lär sig mycket när något intresserar henne. Hennes klimatengagemang är hennes egen förtjänst. Däremot har jag försökt ge henne så bra förutsättningar att orka med livet när hon har haft det svårt, säger Anita von Berens till Lärarnas Tidning.

Anita och Greta tog sig på egen hand igenom hela femmans undervisning. Och då Greta till slut återvände till skolbänken i en skola som har särskilda resurser för barn med neuropsykiatrisk funktionsvariation frågade familjen Thunberg-Ernman om inte Anita von Berens kunde tänka sig att söka en tjänst där. I sjuan och åttan följde Greta ibland med sin lärare hem för att sy scenkläder, baka och koka äppelmos, skriver Lärarnas Tidning. Och innan Greta begav sig till USA hörde hon av sig till sin favoritlärare och bad att få träffa henne och säga hejdå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.