Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunbergs känga: EU fuskar med siffrorna

Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg tycker att EU fuskar med sina klimatsiffror.

I en debattartikel skriver hon att EU:s utsläppsmål baseras på värden från 90-talet.

”De stjäl bokstavligen vår framtid framför våra ögon” skriver hon i brevet.

Greta Thunberg riktar skarp kritik mot EU, som hon tycker har varit missvisande kring klimatet.

Anledningen är de siffror som EU-kommissionen använder sig av i arbetet för att minska kolioxidutsläppen. Siffror som enligt Thunberg använts sedan 90-talet.

”Vår demokrati är helt beroende av att medborgare informeras om frågor som angår dem och det är ganska besvärande – minst sagt – att detta inte rapporteras korrekt. Speciellt eftersom klimatkrisen kommer att avgöra mänsklighetens framtid” skriver Thunberg i det öppna brevet.

Felaktiga värden

Genom att använda de gamla siffrorna från 90-talet kan EU tillgodoräkna sig en mycket större utsläppsminskning än vad som faktiskt gjorts, enligt Thunberg.

”Det här betyder att 55 procent av minskningsmålet som utannonserats av EU-kommissionen egentligen är 55 procent minus 23 procent från 1990-talets minskning fram till 2030. Utifrån dagens nivåer betyder detta en ungefärlig minskning av våra utsläpp på 42 procent”, skriver Greta Thunberg.

Vid sidan av Greta Thunberg har även klimataktivisterna Luisa Neubauer, Adélaïde Charlier och Anuna de Wever van der Heyden signerat brevet. Tillsammans lovar de att komma med fler avslöjanden.

”Vi har mött ganska många världsledare under de senaste två åren och ni skulle bli förvånade om ni hörde vissa av de sakerna som sagts när kameror och mikrofoner stängts av. Vi kommer skriva många artiklar om detta. Och lita på oss – det kommer vi att göra”.

Från blyg tjej till världskändis – nu kommer filmen om Greta Thunberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.