Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunbergs hälsning efter klimatdemonstrationerna

170 länder deltog i klimatstrejker.
Greta Thunberg tackar på lördagen alla som deltog i fredagens klimatstrejker.Foto: GRAHAM HUGHES / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatstrejk i Montreal.Foto: VALERIE BLUM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 7 miljoner människor deltog i fredagens klimatstrejk.

Det meddelar Greta Thunberg och tackar alla meddemonstranter världen över som gjorde fredagens klimatstrejk historisk.

”Det är otroligt!!” skriver Greta Thunberg i sociala medier.

Under fredagen togs Greta Thunbergs initiativ Fridays for Future till en ny nivå.

Bara i Stockholm deltog minst 50 000 personer i klimatstrejken – och nu kan den 16-åriga miljöaktivisten meddela att över 7 miljoner människor deltog sammanlagt världen över i fredagens klimatstrejker.

”Tidiga siffror bekräftar att åtminstone 7 miljoner människor deltog,” skriver Greta Thunberg i sociala medier på lördagen och fortsätter:

”Det är otroligt!! Tack till alla som deltog i klimatstrejkerna, och framför allt tack till alla lokala organisatörer! Week for future är en av de största globala demonstrationerna genom historien!! Det här är bara början!”

https://www.instagram.com/p/B29lUE7ifa1/

LÄS MER: Världen klimatstrejkar med Greta Thunberg 

”Vi är förändringen”

Det massiva genomslaget gör fredagens klimatstrejk till historisk. Greta Thunberg själv befann sig i Montreal i Kanada där hon gick längst fram i demonstrationståget.

Därefter höll Greta ett tal utanför FN:s luftfartsverk, som har sitt högkvarter i Montreal.

– I dag är vi miljoner som marscherar över hela världen och vi kommer att fortsätta tills dom lyssnar, sa Greta Thunberg i sitt tal och fortsatte:

– Vi är förändringen, och förändring är på väg.

Före klimatstrejken passade den svenska klimataktivisten på att möta Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som även han gick i demonstrationsmarschen.

Sammanlagt deltog 170 länder i fredagens klimatstrejk som blev avslutet på en vecka där klimatets akuta nödläge varit i fokus. 

Under måndagen höll Greta Thunberg ett tal under FN:s klimatmöte i New York som fått stor spridning på sociala medier och engagerat såväl makthavare som barn världen över att lyfta blicken.

LÄS MER: Greta Thunberg mer omskriven än toppolitiker