Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunbergs glädje: ”Sista dagen på havet”

Greta Thunberg har hittat en transport till klimatmötet i Madrid.
Greta Thunberg.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunbergs dagar på havet går mot sitt slut. 

I en hälsning från segelbåten som korsar Atlanten meddelar hon att det är nära nu – och att man kommer fram till Lissabon på tisdagen.

Det har varit en lång resa till klimatmötet i Madrid – men snart är Greta Thunbergs atlantseglats över. 

I en hälsning på Instagram från den 20:e dagen på havet skriver klimataktivisten att sällskapet är inne på resans sista dag. 

”Vi kan nästan känna doften av land”, skriver hon och meddelar att man räknar med att nå hamn i Lissabon under tisdagsmorgonen. 

https://www.instagram.com/p/B5k-4sEJ7YZ/?utm_source=ig_web_copy_link

COP25 flyttades från Chile till Spanien

Greta Thunberg är på väg till Spanien för att delta i den stora klimatkonferensen COP25 som hålls i Madrid, där världsledarna möts för att diskutera klimatläget. Men det var inte planen från början. 

Klimatkonferensen skulle egentligen ha hållits i Chile, men fick flyttas på grund av oroligheterna i landet i samband med protesterna mot regeringen.

Det gjorde att Greta Thunberg, som i augusti hade seglat över Atlanten för att resa runt i Nord- och Sydamerika och slutligen delta i mötet, stötte på patrull. 

På Instagram vädjade hon om hjälp att ta sig över Atlanten igen – och fick svar från det australiska Youtuber-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu som bor på en segelbåt. 

Tillsammans med paret och deras bebis är även Gretas pappa Svante Thunberg med på resan och likaså den professionella seglaren Nikki Henderson.