Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg om första dagen på nya seglatsen

Greta Thunberg.Foto: DYCK DARRYL/CP/ABACA / DYCK DARRYL/CP/ABACA STELLA PICTURES

Här är Greta Thunberg på väg till Spanien.

På torsdagskvällen publicerade den svenska klimataktivisten en första bild på Instagram från seglatsen över Atlanten.

”I går var det riktigt tuffa förhållanden. I dag är det mycket trevligare”, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/B42xJmNJEmu/

Som bekant har Greta Thunberg löst sin transport till COP25 i Madrid. Oroligheterna i Chile tvingade fram en flytt av klimattoppmötet – från en kontinent till en annan. Mötet ska i stället hållas i Spaniens huvudstad 2-13 december. 

För andra gången på några månader korsar alltså den svenska klimataktivisten Atlanten i segelbåt. Denna gång tillsammans med ett Youtube-par från Australien som svarat på hennes nödrop. 

”Så nöjd att jag kan säga att jag förhoppningsvis kommer till COP25 i Madrid. Jag har blivit erbjuden skjuts från Virginia på den 48 fot stora katamaranen La Vagabonde”, skrev Thunberg på Instagram för några dagar sedan.

Seglatsen tar henne från USA till Portugal för vidare transport till Spanien.

Lägger upp filmer från sina seglingsresor

Personen som äger båten är den australiska Youtube-profilen Riley Whitelum. På sitt konto, med över 1,1 miljoner prenumeranter, lägger han och hustrun Elayna Carausu upp filmer från sina seglingsresor.

Det var inte helt lätt att hitta någon som ville korsa Atlanten till havs i november. När Greta Thunberg lade ut sin efterlysning efter skjuts på sociala medier första november, fick hon på grund av årstiden endast ett fåtal svar.

Totalt sex personer på katamaranen 

Totalt är de sex personer som nu seglar över Atlanten. Förutom Greta, Youtube-paret och deras son följer även Gretas pappa Svante Thunberg med. Eftersom Youtube-paret inte har någon professionell seglingserfarenhet följer även den brittiska professionella seglaren Nikki Henderson med på resan. 

De har tagit hjälp av en metorolog

Martin Hedberg, meteorolog som tidigare har hjälpt Greta och Svante Thunberg, berättar vad som väntar på en två veckors seglats över Atlanten i november.

– Det kan bli väldigt skiftande förhållanden. Målsättningen är att hålla sig utanför stormar, men inte fastna i högtryck så att man bara ligger still. Det gäller att undvika problemområden för att få en så bra seglats som möjligt, förklarar Martin Hedberg.

Han menar vidare att det är säkerheten som ska sättas i första rummet.

– Det är prio ett, två och tre. 

På den här typen av båt finns det väl instrument så att man kan göra sina egna väderprognoser?

– Absolut. De laddar ner prognoser och gör sin resa med utgångspunkt från dem. Det går att lägga upp hela rutten på det sättet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.