Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunbergs budskap till människor som hatar

Greta Thunberg berättar om iskalla mötet med Trump
Greta Thunberg kommenterar nu det hat som hon möts av.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump är inte ensam om att håna 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump är inte ensam om att håna 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. 

Andra går betydligt längre och kommenterar hennes utseende, kläder och uppträdande i hatiska ordalag. 

Nu skickar världens mest kända klimataktivist ett budskap till dem. 

– Men slösa inte er tid på att ge dem någon mer uppmärksamhet. Världen vaknar upp. Förändring är på väg oavsett om de tycker om det eller inte, skriver hon på Twitter.   

Efter Greta Thunbergs känslosamma tal i FN-högkvarteret i måndags, där hon med ilskna tårar anklagade äldre generationer för att förstöra hennes generations framtid, twittrades USA:s president Donald Trump: 

Trump: ”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka”

”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se”, samtidigt som han publicerade ett klipp från det känslosamma talet. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176339522113679360

Greta Thunberg menade att det fanns många tolkningar och att hon ansåg att presidentens inlägg var sarkastiskt. 

Greta Thunberg: ”Hatarna lika aktiva som någonsin”

Men på sociala medier pågår en hatstorm, med mobbning och hat, mot den svenska klimataktivisten som får Donald Trumps tweet att framstå som ett harmlöst skämt. 

Under onsdagskvällen, svensk tid, bemötte Greta Thunberg hatet i flera tweets. 

– Då var det dags igen... som ni kanske har märkt, är hatarna lika aktiva som någonsin – och ger sig på mig, mitt utseende, mina kläder, mitt uppträdande och mina avvikelser. De kommer på alla tänkbara lögner och konspirationsteorier, skriver Greta Thunberg och fortsätter: 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1176930548146692096

– Det verkar som de kommer korsa varenda tänkbar gräns för att styra bort fokuset, eftersom de är så desperata att slippa prata om klimatkrisen och den ekologiska krisen. Att vara annorlunda är inte en sjukdom och den nuvarande, mest tillgängliga forskningen är inte åsikter – det är fakta. 

Hatet mot Greta koordinerat, enligt Teen Vogue

Enligt magasinet Teen Vogue så rör sig hatet mot Greta Thunberg om en koordinerad attack från klimatförändringsförnekare runtom i världen. I USA har, enligt magasinet, många av de kommentatorer som står för verbala påhopp kopplingar till den konservativa tankesmedjan Heartland Institute. 

En organisation som, enligt magasinet, sysslar med oljefinansiering och har en lång historik av klimatförändringsförnekelse. 

– Jag förstår ärligt talat inte varför vuxna skulle välja att spendera sin tid med att håna och hota tonåringar och barn för att de lyfter fram vetenskap, när de i stället skulle kunna göra något bra. Jag antar att de helt enkelt måste känna sig så hotade av oss. Men slösa inte er tid på att ge dem någon mer uppmärksamhet. Världen vaknar upp. Förändring är på väg oavsett om de tycker om det eller inte. Vi syns på gatorna den här fredagen! skriver Greta Thunberg.  

Greta Thunberg får även revansch mot hatarna genom att vara favorittippad till att vinna Nobels fredspris. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1176931201342431234

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.