Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg tvingades sakta ner: ”Hårt väder”

Seglatsen beräknas ta tre veckor.
Greta Thunberg har varit på väg mot Europa i drygt en vecka.
Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / DDP SOCIALMEDIASERVICE

Greta Thunberg och hennes seglingskamrater har drabbats av det hårda vädret på Atlanten.

Så pass att de var tvungna att sakta ner båten.

Nu finns en risk att den svenska klimataktivisten missar inledningen av klimatmötet i Madrid.

Egentligen skulle FN:s stora klimatkonferens för 2019 hållas i Chiles huvudstad Santiago. Men efter en tid av politisk oro i landet beslutade man sig för att ställa in mötet – och nu har det i stället flyttats till den spanska huvudstaden Madrid.

Där går det av stapeln den 2-13 december.

Greta Thunberg seglar över Atlanten

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, har befunnit sig på en klimatturné i Nordamerika, och hade tänkt ta sig därifrån till Chile. När det stod klart att konferensen i stället flyttas till andra sidan Atlanten blev det bråttom för henne att hitta ett färdsätt.

Greta Thunberg är nu än en gång på väg över Atlanten – fast åt andra hållet – i båt. Hon befinner sig på katamaranen La vagabonde, tillsammans med pappa Svante Thunberg, den erfarna seglaren Nikki Henderson och det australienska Youtube-paret Elayna Carausu, Riley Whitelum och deras bebis Lenny. 

Men resan har tidvis varit tuff.

Drabbade av hårt väder

Det är inte vanligt att korsa Atlanten österut i november – och seglarna har drabbats av en del dåligt väder. Efter 24 inledande timmar med hårt väder tog besättning beslut om att ändra rutt, och nu skriver Greta Thunberg i sociala medier att de även tvingats sakta ner båten.

”Vi var tvungna att sakta ner båten för att undvika en del riktigt hårt väder, men nu är vi tillbaka i full fart”, skriver hon på Instagram och Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1197221196149989377

Risken finns att seglarna inte hinner fram till Madrid innan klimatmötet drar i gång den 2 december. Men Greta Thunberg är hoppfull.

”Förhoppningsvis kommer vi att nå fram till Lissabon i Portugal någon gång tidigt i december”, skriver hon.

Resan österut över Atlanten inleddes onsdag förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.