Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg till EU-topparna: ”Vi barn har valt att agera”

Greta Thunberg höll tal för EU-topparna i Bryssel på torsdagen.Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg och Luca Jahier (EESK).Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, gick hårt åt politikerna under ett tal i Bryssel på torsdagen.

Hon fortsätter sin kamp – och kräver förändring.

– Våra politiker har slösat årtionden på förnekelse och inaktivitet, sa hon från scen.

Greta Thunberg är i Bryssel och under torsdagsförmiddagen höll hon tal för flera EU-toppar i EESK, unionens sociala och ekonomiska kommitté.

Den unga klimataktivisten blev i höstas världsberömd efter att ha skolstrejkat med syftet att rikta fokus mot klimatförändringarna. Hennes engagemang har sen spridit sig, och i land efter land har skolelever följt hennes exempel. 

I Bryssel stod hon på scen tillsammans med en rad belgiska ungdomar.

Greta Thunberg talade i Bryssel

– Vi måste skydda haven, skogen och atmosfären. Detta kanske låter naivt. Men om ni har gjort er hemläxa så vet ni att vi inte har något annat val. För om vi misslyckas med detta, så har allt annat varit för ingenting, sa Greta Thunberg.

Hon fortsatte:

– Och våra politiker kommer att bli ihågkomna som de största bedragarna i vår tid, för att de inte har lyssnat eller agerat. Men det behöver inte bli så här, för det finns fortfarande tid.

Greta Thunberg krävde under sitt tal hårdare krav för att EU ska lyckas sänka sina utsläpp. Annars finns det en risk att medeltemperaturen i världen höjs mer än två grader – vilket kan få ödesdigra konsekvenser.

Mot slutet av det cirka sju minuter långa talet drog 16-åringen ner applåder.

– En del säger att vi slåss för vår framtid men det är inte sant. Vi slåss inte för vår framtid – vi slåss för allas framtid.

”Vi städar upp er röra”

Greta Thunberg fortsatte:

– Och om ni tycker att vi borde vara i skolan i stället förslår vi att ni tar vår plats på gatorna eller ännu hellre: anslut er till oss.

– Att säga att allt kommer att bli okej medan ni fortsätter att göra ingenting är inte hoppfullt för oss – det är motsatsen till hopp. Och ändå är det exakt vad ni fortsätter göra.

Greta Thunberg talade om att hopp om framtiden är något man måste förtjäna – och inte kan sitta och vänta på som ”bortskämda barn”.

– Om ni säger att vi slarvar bort värdefull lektionstid, låt mig påminna er om att våra politiska ledare har slarvat bort decennier på förnekelse och inaktivitet.

– Vi har börjat städa upp er röra och kommer inte att sluta förrän vi är klara.

EESK samlades i Bryssel för en heldagskonferens om EU:s framtid. Greta Thunberg var inbjuden att tala först, precis före EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Under torsdagseftermiddagen ska Greta Thunberg demonstrera med andra elever i Bryssel, innan hon reser vidare till Paris.