Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg tar emot Amnestys finaste pris

Kilmataktivisten prisas för sin kamp.
Här prisas Greta Thunberg med Amnestys finaste utmärkelse.
Foto: Andy DelGiudice/Amnesty
I somras utnämndes Greta Thunberg och Fridays for Future till mottagare av Amnesty Internationals högsta utmärkelse, Amnestys Ambassador of Conscience.
Foto: Andy DelGiudice/Amnesty
Greta Thunberg, och den globala klimatrörelsen, får utmärkelsen för deras arbete med att öka medvetenheten om klimatkrisen.
Foto: Andy DelGiudice/Amnesty
Greta Thunberg och Fridays for Future får utmärkelsen Amnestys Ambassador of Conscience.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
– Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, sade Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, när utnämningen tillkännagavs.
Foto: Amnesty International / © Amnesty International
Greta Thunberg mottar utmärkelsen på en ceremoni i Washington D.C.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
I andra städer världen över kommer representanter för klimatrörelsen Fridays for future att prisas.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: EUROPA NEWSWIRE/SHUTTERSTOCK / EUROPA NEWSWIRE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Greta Thunberg gick stående ovationer.
Foto: Expressen TV
Greta Thunberg under sitt tacktal.
Foto: Expressen TV
Greta Thunberg.
Greta Thunberg fick ta emot Amnestys finaste pris.
Greta Thunberg efter sitt tal.
1 / 14

Nu hyllas Greta Thunberg med Amnestys finaste utmärkelse. Hon tar emot priset på plats i Washington D.C. där hon befinner sig efter fredagens klimatstrejk utanför Vita huset.

– Det här priset är till alla de miljoner unga runt om i världen som utgör rörelsen Fridays for Future, säger Greta Thunberg i sitt tacktal.

I somras utnämndes Greta Thunberg och Fridays for Future till mottagare av Amnesty Internationals högsta utmärkelse, Amnestys Ambassador of Conscience. Utmärkelsen ges till människor som har visat ett unikt ledarskap och mod för att stå upp för mänskliga rättigheter. 

Greta Thunberg, och den globala klimatrörelsen, får utmärkelsen för deras arbete med att öka medvetenheten om klimatkrisen. Enligt Amnesty har klimatkrisen förödande konsekvenserna för människorna som påverkas, både nu och i framtiden, vilket gör den till en människorättsfråga.

– Det här priset är till alla de miljoner unga runt om i världen som utgör rörelsen Fridays for Future. Alla unga som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men som det ser ut nu kan de inte det, sa Greta Thunberg i sitt tacktal.

Prisutdelning och träff med Obama

Klockan 18.00, midnatt svensk tid, startade prisceremonin i Washington D.C. där Greta Thunberg nu befinner sig. I fredags deltog hon i klimatstrejken utanför Vita huset och under måndagen hade hon även planerat att träffa USA:s tidigare president Barack Obama för ett privat samtal.

På scenen talade flera unga klimataktivister innan det var Greta Thunbergs tur.

– Det borde inte finnas något som heter ungdomsklimataktivist, för det är inte vårt ansvar, sa 16-åriga Tokata Iron Eyes.

Ytterligare en av talarna under kvällen var Maggie Gyllenhaal och hennes dotter Ramona, som berättade hur hon inspirerats av Greta Thunberg.

– I verkligheten är alla rädda för klimatförändringar. Några så rädda att de låtsas att de inte finns, sa dottern Ramona.

Aktivister över hela världen prisades

I 25 städer världen över prisades också olika representanter för klimatrörelsen Fridays for future.

– Det är en stor ära att motta Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award för Fridays for Futures räkning. Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, kommenterade Greta Thunberg tillkännagivandet i ett pressmeddelande.

Fridays for Future i Sverige fick motta utmärkelsen på Mynttorget i Stockholm redan i fredags.

– Vi är otroligt hedrade av att få utmärkelsen och vi vill att folk ska tänka på att klimat och mänskliga rättigheter hör ihop, säger Isabella Axelsson, organisatör På Fridays for Future i Stockholm.

– Vi vill lyfta klimatfrågan från individer och förändra hela systemet så att lagar och regleringar gör det enklare att leva ett klimatsmart liv, fortsätter hon.

Malala och Mandela tidigare mottagare

– Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, sade Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, när utnämningen tillkännagavs.

Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, har tidigare sagt att Amnesty står ödmjuka inför, och inspireras av, den beslutsamhet som unga klimataktivister över hela världen visar.

– Varje ung person som tar del av Fridays for Future förkroppsligar vad det innebär att agera utifrån sitt eget samvete. De påminner oss om att vi har mer makt än vad vi är medvetna om och att vi alla har en roll att spela när det gäller att skydda mänskliga rättigheter mot klimatkatastrofen.

Tidigare mottagare av priset Amnestys Ambassador of Conscience är bland andra Nelson Mandela, Malala Yousafzai och Harry Belafonte. ”Hon ger oss nytt hopp här i USA”:

Jerome Foster om Greta Thunbergs betydelse för klimatrörelsen i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.