Greta Thunberg: ”Ställ frågor till de andra också”

Klimataktivisten höll en pressträff inför fredagsstrejken i Madrid.
Tusentals deltar i klimatmarschen i Madrid på fredagskvällen.
Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är på plats vid klimatmötet COP25 i Madrid.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet COP25 inleddes 2 december.
Foto: BRAIS G. ROUCO / STELLA PICTURES/AVALON.RED B6130

Greta Thunberg satte ner foten när journalisterna i Madrid bara ställde frågor till henne – och inte till de andra aktivisterna på plats.

Inför fredagens stora strejk konstaterade 16-åringen samtidigt: 

– Ur ett perspektiv har vi inte uppnått någonting alls.

Pådraget var enormt när Greta Thunberg anlände med tåget i Madrid på fredagsmorgonen. Efter tre veckor till havs hade klimataktivisten – via Lissabon – tagit sig till FN:s stora klimattoppmöte COP25 i den spanska huvudstaden.

På fredagskvällen väntar en stor klimatstrejk i Madrid, som inleddes 16.30 med en presskonferens i kulturhuset La casa encendida. 

– Tidigare i dag hade vi en klimatstrejk i Stockholm och vi börjar få momentum i Sverige. Vi blir större och större. Våra röster hörs. Men det översätts inte i politiska åtaganden, säger Greta Thunberg.

16-åringen syftade till fredagens strejk i Stockholmsförorten Rinkeby – som Greta Thunberg gästade via länk.

Greta Thunberg markerade mot journalisterna

Presskonferensen hölls tillsammans med aktivisterna Shari Crespi, Vanessa Nakate, Alejandro Martínez och Tomás Castillo. 

Greta Thunberg reagerade på att journalisterna i huset främst ställde frågor till henne.

– Jag är bara en aktivist och en liten del av en stor rörelse. Vi behöver fler aktivister. Man behöver inte lyssna på mig före någon annan. Så snälla, ställ frågor till de andra också, sa svenskan.

”Vi har inte uppnått något alls”

Trots det fortsatte frågorna hagla till den berömda svenskan. BBC:s reporter frågade vad Greta Thunberg anser att hon har uppnått under året, då hon gått från ensam skolstrejkare utanför Sveriges riksdag till en inflytelserik aktivist.

– Vi har fått folk att bry sig och skapat opinion. Det är ett stort steg i rätt riktning. Men det är inte i närheten av nog. Utsläppen av koldioxid minskar inte – de ökar. Det är ingen seger. Det enda vi vill se är faktisk handling. Vi har uppnått mycket, men ur ett perspektiv har vi inte uppnått någonting alls, svarade Greta Thunberg.

Under kvällen ska demonstrationståget gå från från tågstationen Atocha till regeringsbyggnaden Nuevos Ministerios.

Förutom andra klimataktivister från hela världen får Greta Thunberg sällskap av Hollywoodstjärnan Javier Bardem, som är aktiv som ambassadör för Greenpeace.

LÄS MER: Experter: Så påverkar Greta världspolitiken (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.