Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg talar inför FN-chefen på klimatmötet

Greta Thunberg uppmanar till global klimatstrejk
Greta Thunberg ska tala inför FN:s generalsekreterare António Guterres på klimatmötet i New York.Foto: REYNOLDS STEFANI/CNP/ABACA
Klimataktivisten Greta Thunberg deltar på Climate Action Summit 2019 i New York.Foto: REYNOLDS STEFANI/CNP/ABACA / REYNOLDS STEFANI/CNP/ABACA STELLA PICTURES
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia mötte FN:s generalsekreterare António Guterres i november 2018.Foto: PONTUS HÖÖK
Del av programmet för FN:s klimatmöte 2019.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, talar på FN:s klimatmöte i New York.

FN:s generalsekreterare António Guterres ska lyssna på henne – och dela med sig av hennes budskap till världens ledare.

Här är alla fakta om Climate Action Summit 2019.

När ledare från hela världen samlas i New York är den internationellt uppmärksammade klimataktivisten Greta Thunberg från Sverige en av talarna.

Mötet är initierat av FN:s generalsekreterare António Guterres från Portugal för att få världens nationer att höja ambitionerna och snabba på åtgärderna i sitt klimatarbete.

När och var hålls FN:s klimatmöte 2019?

Förenta Nationernas klimatmöte 2019 hålls i FN:s högkvarter i New York. Climate Action Summit 2019, som är det officiella namnet, hålls under tre dagar, 21-23 september. Måndag den 23 september konfererar världens ledare, dagarna innan är fyllda av möten, överläggningar och andra förberedelser.

Redan fredag 20 september genomför miljoner ungdomar över hela världen en Global Climate Strike för att inför klimatmötet uppmärksamma världens ledare om deras oro för framtiden.

I New York marscherar ungdomarna till Battery Park på Manhattan, där Greta Thunberg och tio andra ungdomsaktivister ska tala.

Här är de som medverkar på klimatmötet

Minst 60 av världens ledare förväntas medverka på klimatmötet i New York. Bland dem som ska framträda finns Frankrikes president Emmanuel Macron, Indiens premiärminister Narendra Modi och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Varken USA:s president Donald Trump eller Australiens premiärminister Scott Morrison kommer att medverka, trots att de kommer till FN:s generalförsamling senare under veckan.

Inbjudna är också en rad representanter för företagsvärlden och civilsamhället – samt 500 ungdomar från hela världen, som på FN:s bekostnad har rest till New York ”så klimatvänligt som möjligt”.

Martin Lindqvist, vd för SSAB, talar i FN som enda näringslivssvensk och berättar om initiativet Hybrit som SSAB driver tillsammans med LKAB och Vattenfall. Syftet är att nå nettonollutsläpp i järn- och stålindustri och energisektor.

Här är FN:s krav på nationerna

FN:s generalsekreterare António Guterres har gett de deltagande nationerna uppgifter att komma till New York med planer och inte bara fina tal.

I ett brev som skickades till världens regeringschefer skrev Guterres att de ska vara ”redo att tillkännage de planer som de kommer att sätta nästa år för att minska utsläppen av växthusgaser för 2030 och för att uppnå nollutsläpp till 2050”.

Vad händer på Climate Action Summit?

Så här ser schemat ut för Climate Action Summit 2019. 

Lördag den 21 september öppnas mötet med en dag tillägnad de unga, dagen efter den globala klimatstrejken. Då samlas och möts unga aktivister, innovatörer, entreprenörer och andra som är engagerade i att bekämpa klimatförändringarna. ”Inkluderande” och ”handlingsinriktat” är två av ledorden för dagen.

Då talar också Greta Thunberg och hon har FN:s generalsekreterare António Guterres som ”Keynote listener” – med uppgift att till världens ledare vidarebefordra Greta Thunbergs och de andra aktivisternas krav.

Söndag den 22 september innehåller möten mellan nio olika koalitioner. Tillsammans med företag och olika organisationer förväntas regeringar presentera meningsfulla och realistiska initiativ.

Inom den ramen har Sverige tillsammans med Indien och World Economic Forum lett ett stort arbete som handlar om att ställa om den tunga industrin.

Måndag den 23 september är huvudevenemanget, som blir en kombination av presentationer av de bästa planerna från nationer och koalitioner.

Här är Greta Thunbergs krav

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1174071589371088896?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Enews%7Ctwgr%5Etweet

Ny klimatvideo från Greta Thunberg

Två dagar innan klimatmötet i New York publicerade Greta Thunberg och journalisten George Monbiot en informationsvideo om klimatet – och vad vi kan göra åt det.

Här är den:

https://www.youtube.com/watch?v=-Q0xUXo2zEY