Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg talade i FN – efter jättestrejkerna

Hör Greta Thunberg tala till FN:s generalsekreterare António Guterres.
Greta Thunberg har anlänt till FN:s högkvarter och stannade i Rose Garden och gjorde en intervju med WHO, Världshälsoorganisationen.Foto: TOMAS KVARNKULLEN
Greta Thunberg på plats i New York.Foto: Tomas Kvarnkullen
Foto: VANESSA CARVALHO/SHUTTERSTOCK / VANESSA CARVALHO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Greta Thunbergs segertåg i New York fortsätter.

Under lördagseftermiddagen, svensk tid, höll den svenska klimataktivisten ett kort anförande i FN-skrapan.

– Vi visar världen att unga är enade och ostoppbara, säger Greta Thunberg.

I veckan som gick talade Greta Thunberg i den amerikanska Kongressen i Washington, och under lördagen gjorde den 16-åriga svenska klimataktivisten sin röst hörd i FN i New York.

Klockan 16.00, svensk tid, höll Greta Thunberg ett kort anförande i en av skrapans salar, som en del av en FN-panel.

– I går demonstrerade miljoner över hela världen, och speciellt unga människor. Alla ville de ha förändringar, och det visar att vi är enade och ostoppbara, sade Greta Thunberg.

Hon förklarade sedan att hon inte skulle säga mer, eftersom hon på måndag ska tala i generalförsamlingen i FN. Där ingår organisationens samtliga medlemsstater. 

FN:s generalsekreterare lyssnade på Greta

FN:s generalsekreterare, António Guterres, var en av dem som lyssnade på Greta Thunberg och de övriga unga panelmedlemmarna. Han höll sedan ett kort anförande:

– Världens ledare pratar för mycket och lyssnar för lite, konstaterade portugisen bland annat. Jag uppmuntrar er att fortsätta. Jag vill att mina barnbarn ska kunna kunna leva i en värld där man tar dessa saker på allvar. Det är viktigt att agera för klimatet – inte bara prata om det.

Miljoner människor samlades

Under fredagen samlades miljoner människor på tusentals platser runtom i världen för att stödja Greta Thunberg

Samtidigt spreds bilder från klotets alla håll från protesterna – och i New York, där en miljon skolelever hade fått ledigt från skolan för att kunna delta – stod Greta. 

– Vi är inte i skolan i dag. Och den här gången är vi inte ensamma, flera vuxna är inte på sina arbeten. Varför? För att det är en kris. Vårt hus brinner, förklarade Greta Thunberg under sitt tal och fortsatte:

– Och de är inte bara de ungas hus som brinner. Vi bor alla här. Det påverkar alla. Vi kommer inte bara stå på sidan och titta på. Vi kommer att sluta samman bakom forskningen och stoppa detta från att bli värre. 

Tomas Kvarnkullen om Greta Thunbergs ord till FN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.