Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg strejkar i LA: ”Det kommer bara bli värre”

Se när Greta talade i Los Angeles.
Greta Thunberg talade i Los Angeles på fredagen.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Efter sitt tal ställde Greta upp på bilder.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är på plats i Los Angeles i Kalifornien för en klimatstrejk.Foto: Expressen TV
14 bränder rasar i Kalifornien just nu.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har klimatstrejkat i branddrabbade Los Angeles i Kalifornien, USA.

Där talade 16-åringen om klimatkrisens del i naturkatastrofer runtom i världen.

– Människor dör av katastrofer orsakade av klimatkrisen och det kommer bara att bli värre, säger Greta Thunberg i sitt tal. 

Efter att ha rest genom östra USA och Kanada har Greta Thunberg tagit sig söderut. Under fredagen har hon deltagit i en klimatstrejk i Los Angeles i Kalifornien, USA.

I delstaten härjar nu 14 våldsamma bränder som tvingat tusentals människor på flykt. Lokala myndigheter har varnat för ”extremt brandfarligt väder” – och Los Angeles beskrivs vara omringat av skogsbränder.

Greta gick tidigare under dagen ut och sökte hjälp i sociala medier.

Vid 12-tiden, lokal tid, samlades en stor folkmassa utanför stadshuset i Los Angeles. Därefter marscherade demonstranterna till guvernören Gavin Newsoms kontor för att hålla tal.

Många bar hattar eller solglasögon under den heta novemberdagen. En person använde ett plakat med texten ”Vårt hus brinner” som solskydd. 

Greta Thunberg: ”Hjärtskärande historier”

När det blev Greta Thunbergs tur att hålla tal låg bränderna och klimatnödläget nära till hands:

– Tidigare i veckan besökte jag Paradise i Kalifornien. Jag träffade överlevare som visade mig förstörelsen. Gata efter gata utan hus. Jag hörde hjärtskärande historier. 18 000 hus har blivit förstörda, sa klimataktivisten.

Hon fortsatte:

– De här skogsbränderna intensifieras på grund av den globala uppvärmningen. Men det är inte bara här. Överallt i världen ser vi katastrofer som orsakats av klimatkrisen. De som bestämmer måste sluta ignorera den här krisen – annars kommer det bara bli värre.

https://www.instagram.com/p/B4VxeU6Jhcv/

– Vi kommer att fortsätta höja våra röster och inte bli nedtystade. Tror ni att de lyssnar på oss? I vilket fall kommer vi få dem att lyssna.

Kritiserade oljeproduktionen

Flera av de lokala klimataktivisterna lade sitt fokus på oljeproduktionen i delstaten. Kalifornien framför sig gärna som ett föredöme inom klimatmedvetenhet, men har samtidigt ett stort avtryck i fossila bränslen.

Arrangörerna framförde därför flera krav. De krävde att alla avtal om nya fossila bränsle-projekt stoppas, att oljeproduktionen fasas ut, och att en buffertzon på drygt 760 meter införs mellan oljeområden och bostadshus.

– Det är inte en chock att den mesta oljan produceras i kvarter där många färgade personer bor, att den borras utanför småbarns fönster. Det är vidrigt, sa Jesus Villalba Gastelum, 16, ledare för klimatstrejkerna i Kalifornien.

Han fortsatte:

– Det är de rika som tjänar på oljan och som orsakar utsläppen och befläckar vår framtid. Guvernör Newsom vill inte lyssna på den typen av argument, men vi ska få honom att lyssna.

Expressens utrikeskorrespondent rapporterar från Los Angeles.

”Ta upp striden”

Nialhi Cobo, 18, var en av de andra talarna. Hon växte upp nio meter från en oljebrunn i Wilmington, Los Angeles. Hon beskriver hur oljeproduktionen lett till att hon i dag lider av astma, huvudvärk och hjärtproblem.

Efter att grannskapet fick nog stämde de Los Angeles, varpå oljebrunnen stängdes ner.

– I dag står vi här med Greta som kom från Sverige för att kämpa med oss. Men samtidigt ser jag ingen av våra folkvalda ledare här. Jag uppammar dem att ta upp striden.

Här är Gretas resa genom Nordamerika.