Greta Thunberg: Snart är jag inte berömd längre

”Vi behöver förändra sättet vi ser naturen”.
Greta Thunberg kommer att delta i en dokumentär i National Geographic.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Greta Thunberg.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg vill passa på att sprida sina åsikter så länge hon är känd – och säger att berömmelsen snart tar slut.

– Snart kommer folk att tappa intresset för mig och jag kommer inte att vara så kallat ”berömd” längre, säger hon till National Geographic.

Och tillägger att hennes rörelse ”har gått in i väggen”.

Greta Thunberg ger en stor intervju till National Geographic, världens kanske äldsta och största natur- och kulturmagasin. Om ett par veckor börjar också tv-kanalen med samma namn att visa en dokumentär om henne.

Hon berättar öppenhjärtigt om framgångar och motgångar och säger att hon vill utnyttja sin position som opinionsbildare så länge hon har den.

”Snart tappar folk intresset”

– Alla resurser jag har kommer att försvinna en dag. Jag kommer inte att vara den här personen länge. Snart tappar folk intresset för mig och jag kommer inte att vara så kallat ”berömd” längre, säger Greta Thunberg.

– Då måste jag göra någonting annat. Så jag försöker att använda den här plattformen så länge jag har den, säger hon.

På frågan om vad hon har för framtidsplaner och om hon tänker läsa på universitet, svarar hon:

– Jag vet inte riktigt. Just nu har jag börjat gymnasiet och där ska jag vara de kommande tre åren. Om jag inte vill göra någonting annat, vi får se. 

”Gått in i väggen”

Intervjuaren frågar hur hon tänker hålla liv i sin rörelse och vad som behöver göras i dag. Hon svarar och rörelsen har ”gått in i väggen”. Alltså nått ett läge där det inte längre räcker att argumentera – för nu ”måste någon göra något”.

– Just nu har vi liksom gått in i väggen. Det finns inga argument och ursäkter kvar. Nu är det bara att antingen försöker man minimera krisen eller helt förneka den, säger Greta Thunberg.

– Vi måste börja behandla krisen som en kris och fortsätta att lyfta fram vetenskapen. Men alla skyller på varandra och vi är fast i en cirkel. Vi kommer ingenstans förrän någon bryter den kedjan, någon måste göra något, säger hon.

Greta Thunberg säger att hon ”inte vill vara aktivist”, men att hon och de andra klimataktivisterna engagerar sig eftersom ”ingen annan gör något”.

Hör Greta Thunbergs krav EU-ledarna

”Vi kräver att de gör så mycket de kan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.