Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg slår tillbaka mot bluffarna

Greta Thunberg har utsatts för bluffmakare.Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

På ett drygt år har Greta Thunberg blivit en världskändis.

Nu slår den svenska klimataktivisten tillbaka mot kändisskapets baksida – och de som försöker utnyttja henne.

”Jag ber om ursäkt till alla som blivit kontaktade och till och med vilseledda”, skriver hon på Instagram.

I augusti 2018 satte sig Greta Thunberg för första gången utanför riksdagshuset med sin skylt: Skolstrejk för klimatet.

Knappt ett och ett halvt år senare har den 17-åriga svenskan blivit känd över hela världen för sitt engagemang.

Med det följer också en baksida – mängder av människor försöker slå mynt av Greta Thunbergs kändisskap. Något som nu tvingar henne att slå tillbaka. Och hon gör det under onsdagen på Instagram.

Bland att skriver Greta Thunberg:

”Bedragare, varumärken, kommersiella intressen, royalties och stiftelser ... Först: Tyvärr finns det fortfarande människor som försöker imitera mig eller felaktigt hävdar att de 'representerar' mig för att kunna nå fram till högprofilerade människor, politiker, medier, artister etc. Var medveten om att detta händer och vara extremt misstänksam om du kontaktas av 'mig' eller någon som säger att de 'representerar' mig. Jag ber om ursäkt till alla som har blivit kontaktade – och till och med vilseledda – av denna typ av beteende.”

Hon fortsätter:

”Mitt namn och #FridaysForFeature-rörelsen används ständigt för kommersiella ändamål utan något som helst samtycke. Det händer till exempel i marknadsföring, försäljning av produkter och människor som samlar in pengar i mitt och rörelsens namn.”

https://www.instagram.com/p/B76KMRjJPRn/

Greta ska varumärkesskydda sitt namn

Greta Thunberg har därför bestämt sig för att varumärkesskydda både sitt eget namn och rörelsens olika namn (Fridays For Future, Skolstrejk för klimatet). Detta för att skydda och ha kontroll över rörelsens olika aktiviteter:

”Jag försäkrar er, jag och andra skolstrejkare har absolut inga som helst intressen i varumärken.”

Greta Thunberg avslutar sitt inlägg på Instagram med:

”Tillsammans med min familj håller jag på att skapa en stiftelse. Den är redan registrerad och befintlig, men den är inte ännu i gång. Det är bara något som behövs för att hantera pengar (bokavgifter, donationer, prispengar etc.) på ett helt transparant sätt. Till exempel måste skatter betalas innan vi kan ge pengarna till specifika ändamål och välgörenhetsorganisationer. Detta tar mycket tid och arbete, och när stiftelsen är helt i gång kommer jag att berätta mer.”

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.