Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg ska träffa Barack Obama i Washington

Greta Thunberg demonstrerade utanför Vita huset.
Greta Thunberg kommer att träffa USA:s förra president Barack Obama i Washington på måndag. Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT
Obama och Greta Thunberg träffades även vid Brilliant Minds-konferensen i Stockholm. Foto: PAUL SANCYA / AP/ TT

WASHINGTON DC. Greta Thunberg har flera gånger hyllats av den tidigare presidenten Barack Obama.

På måndag träffas de för andra gången för ett privat samtal i Washington. 

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, anlände till USA den 27 augusti och har redan hunnit med att strejka utanför FN:s högkvarter samt medverkat i flera av de största amerikanska tv-kanalerna. 

Nu har hon lämnat New York och tagit tåget till Washington, där hon under fredagen deltog i fredagsstrejken för klimatet utanför Vita huset. Hon möttes av jubel när hon anlände och fick applåder från människor på gatorna när hon lämnade demonstrationen.

Jerome Foster, 17, berättar att han fick kontakt med sin nyfunne svenska vän efter att han lagt ut bilder i sociala medier från tidigare fredagsstrejker utanför Vita huset. 

”Ger oss nytt hopp”

Han menar att besöket i Washington är viktigt för att visa hur ungdomar över hela världen står enade i kampen för klimatet. 

– Jag tror att Greta Thunberg ger oss nytt hopp om förändring i USA, där många tror att klimatförändringarna inte är på riktigt och en bluff, säger han.

Ni gick bredvid varandra. Vad talade ni om?

– Vi pratade om att vi behöver förändring och att vi inte kan fortsätta ha politiker som ger tomma löften och falskt stöd när de bakom stängda dörrar inte gör något alls. 

Är hon glad över att vara här?

– Ja, hon är mycket glad över att vara här.

Under den sex dagar långa vistelsen i huvudstaden ska Greta Thunberg även tala inför ledamöterna i två av representanthusets utskott. Utfrågningen i kongressen sker under onsdagen och följs av en presskonferens utanför Högsta domstolen i Washington. 

På måndag ska Greta Thunberg även träffa Barack Obama, som bor med sin familj i Washington DC, för ett privat samtal. 

De båda möttes första gången i samband med expresidentens besök vid Brilliant Minds-konferensen i Stockholm i juni. 

Efter mötet skrev Obama på Twitter:

”Yes we can, Greta. Jag känner hopp tack vare dig och alla unga människor som kämpar för att skydda planeten. Fortsätt med det.”

Greta Thunberg hinner med mycket under sitt besök i USA. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT

Hyllades av Obama

Obama hyllade även tidigare i år Greta Thunbergs insatser för klimatet då han i samband med Earth Day den 22 april skrev på Twitter:

”De är unga människor som 16-åriga Greta Thunberg, vars protester vid den svenska riksdagen startade en rörelse. Inspirerade av Gretas handlingar, drog Friday for Future samman över en miljon strejkare på varje kontinent förra månaden som krävde insatser för klimatet.”

Under fredagens demonstration i Washington gav Greta Thunberg inga intervjuer men gjorde ett kort uttalande till de unga aktivister som samlats för att demonstrera. 

– Jag tänker inte hålla ett tal, det mesta har redan sagts av tidigare talare. Jag vill bara säga hur otroligt tacksam och stolt jag är över varenda en av er, sa Greta Thunberg.

LÄS MER: Greta Thunberg strejkar utanför Vita huset
LÄS MER: Greta Thunberg: ”Menar inte att folk ska få panik”