Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg: Så blir DN med mig som chefredaktör

”Vi kräver att de gör så mycket de kan”.
Greta Thunberg under en klimatstrejk i Belgien i mars i år.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
DN-skrapan i Stockholm.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

På söndag är Greta Thunberg, 17, Dagens Nyheters chefredaktör för en dag.

Hon bekräftar att det blir en tidning fri från åsiktstexter.

– När det kommer till klimatkrisen blir det ofta att åsikter väger lika mycket som insikter, säger hon.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Greta Thunberg har tagit del av det material som ska publiceras i tidningen, bland annat ett utkast till grafik, ett reportage från Sverige och ett utrikesreportage.

– Det var väldigt bra och intressant, säger hon.

Som Dagens Media tidigare rapporterat kommer söndagens DN inte att innehålla något opinionsmaterial. Inga ledare, ingen debatt, inga krönikor.

– Jag har inget problem med att folk uttrycker sina åsikter. Det måste ju finnas i ett demokratiskt samtal. Men när det kommer till klimatkrisen blir det ofta att åsikter väger lika mycket som insikter.

Har det inte sin plats att utifrån det underlag som vetenskapen ger ha en politisk debatt om vilka prioriteringar man ska göra?

– Självklart måste det finnas en debatt. Men man måste samtidigt ha i åtanke att klimatfrågan är bortom partipolitiken.

Skriver själv i tidningen

Hennes önskan har i stället varit att journalistiken ska förklara den mest centrala, grundläggande forskningen om klimatförändringarna.

– Det är där fokus kommer att ligga. Självklart kommer det att bli mycket annat också, säger hon.

Greta Thunberg kommer inte att vara ansvarig utgivare, och hennes inflytande över helheten är betydligt mindre än vad en chefredaktör normalt har, säger hon.

– Vi har suttit tillsammans och brainstormat. De har kommit med idéer och jag har kommit med idéer. Jag har inte varit så väldigt involverad i arbetet, så det ska bli intressant att se hur det blir.

Har du själv skrivit något?

– Jag har skrivit en kort text som ska vara i början av tidningen och som förklarar varför vi gör det här.

Kan du tänka dig att bli publicist i framtiden?

– Det har jag ingen aning om. Jag är öppen för det mesta. Jag försöker göra det jag kan med de förutsättningar och plattformar jag har i dag, och så får vi se vad framtiden har att bjuda på.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.