Greta Thunberg: Rasism har drivit på klimatkrisen

Greta Thunbergs tal efter långa atlantseglingen: ”Överväldigande”
Greta Thunberg med den tyska klimataktivisten Luisa Neubauer till vänster.
Foto: ALEXANDER BECHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Klimatkrisen handlar inte bara om miljön. Det är en mänsklig kris som handlar om rättvisa och politisk vilja”, skriver de bland annat.
Foto: MANUEL DE ALMEIDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimatkrisen är tätt kopplad till koloniala, rasistiska och patriarkala strukturer.

Det skriver Greta Thunberg och två andra klimataktivister i en debattartikel på sajten Project Syndicate.

I samband med FN:s stora klimatkonferens COP25 i Madrid har Greta Thunberg gjort något så ovanligt som att underteckna en lång debattartikel. 

Texten är författad tillsammans med 23-åriga Luisa Neubauer, som blivit en välkänd klimataktivist i Tyskland, och 25-åriga Angela Valenzuela, som koordinerar Gretas rörelse Fridays for future i Chiles huvudstad Santiago.

Aktivisterna skriver att strejkerna inte är något de njuter av – men de ser inget annat val.

Efter att ha bevittnat en rad hajpade klimatmöten genom åren har det i slutändan handlat om tomma ord och åtaganden från världsledarna, enligt skribenterna:

”Samma världsledare tillåter att fossilbolagen fortsätter borra efter olja och gas, och elda upp vår framtid för deras vinning”

Greta Thunberg länkar rasism och klimat

De efterlyster krafttag för klimatet som inkluderar ett bredare perspektiv än att bara stoppa utsläppen:

”Klimatkrisen handlar inte bara om miljön. Det är en mänsklig kris som handlar om rättvisa och politisk vilja. Koloniala, rasistiska och patriarkala system av förtryck har skapat och eldat på det. Vi behöver skrota alltihop. Politiska ledare kan inte längre smita från ansvar.”

Trots att de stora åtagandena ska ske först på klimatmötet nästa år är COP25 i Madrid viktigt, skriver de:

”Vetenskapen talar sitt tydliga språk – vi har inte en endaste dag att förlora.”

”Ni har framtida generationers ögon på er”

På fredag har Greta Thunbergs rörelse Fridays for future återigen samlat till storstrejk. I debattartikeln uppmanar de alla att ansluta. 

”Till alla ledare som är på väg till Madrid är vårt budskap enkelt: Ni har framtida generationers ögon på er. Agera därefter”, avslutar aktivisterna.

Project Syndicate, som publicerat debattartikeln, är en internationell plattform som publicerar kommentarer och analyser av en blandning av globala frågor.

Kända namn skriver regelbundet på plattformen och under året har tidigare utrikesministern och M-ledaren Carl Bildt bidragit med ett antal texter.

Organisationen är ideell och förlitar sig på bidrag från andra nyhetsmedier och organisationer, bland annat Open Society Foundation, danska Politiken, tyska Die Zeit och Bill and Melinda Gates Foundation.

https://www.instagram.com/p/B1YUFfaiUUQ/

Allt du behöver veta om klimatmötet COP25:

Greta Thunberg deltar i klimatmötet i Madrid – Allt du behöver veta om COP25.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.