Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Berättar om diagnosen: Drabbar de annorlunda

Klimataktivisten talade inför kongressen under onsdagen.
Nu pryder klimataktivisten Greta Thunberg omslaget till en specialutgåva av Teen Vogue. Foto: STEFANI REYNOLDS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Nu pryder klimataktivisten Greta Thunberg omslaget till en specialutgåva av Teen Vogue. I artikeln talar 16-åringen ut om sin diagnos.
– Depression drabbar ofta människor som är annorlunda, antingen för att de arbetar för mycket, för att de mobbas för att de är annorlunda eller för att de inte känner sig hemma i samhället – som bidrar till en känsla av meningslöshet.

I omslagsintervjun till Teen Vogue berättar Greta Thunberg om sin Aspergerdiagnos och hur hon blev klimataktivist när hon kom ur en lång period av depression. Något som hon i dag ser som en styrka.

– Det är ofta människor som tänker utanför boxen och som kan se saker från ett annat, nytt perspektiv, säger Greta Thunberg till Teen Vogue. 

https://twitter.com/TeenVogue/status/1173571842898087936

Hon säger att vi behöver de här människorna, särskilt i en tid av förändring som kräver att vi ser saker i ett större perspektiv och ett steg i från våra nuvarande system.

– Det är därför människor som är annorlunda är så nödvändiga – de bidrar så mycket. Därför behöver vi se dessa människor som ofta inte blir hörda, säger hon. 

”Pengarna finns – behövs politisk vilja”

I intervjun med Teen Vogue hänvisas också till Greta Thunbergs intervju med Naomi Klein, där hon säger att rika länder har ett större ansvar för att komma tillrätta med klimatproblematiken och hjälpa människor i fattiga länder att höja sin levnadsstandard och skapa möjligheter för klimatanpassning. 

Artikeln refererar till när Greta Thunberg mötte Naomi Klein på nyhetsbyrån The Intercepts klimatevent i New York förra veckan. Hon fick då frågan om den politiska debatten som menar att klimatomställning är kostsamt.

– Pengarna finns. Kan vi rädda bankerna, kan vi rädda världen, säger Greta Thunberg till Naomi Klein. 

– Är det något vi inte saknar i den här världen är det pengar. Och utsläpparna behöver betala för den skada de har orsakat. Jag kan inte ens svara på det argumentet för det har sagts så många gånger – pengarna finns, det vi saknar nu är politisk vilja. 

Greta Thunberg fortsätter sin resa i USA och under tisdagen träffade hon den tidigare presidenten Barack Obama.

”Hur vill du se tillbaka på ditt liv?”

Greta Thunberg anser inte att det är upp till barn och ungdomar att faktiskt lösa klimatkrisen, utan att det är upp till världens ledare att bevisa att de lyssnar på den yngre generationen. 

På frågan om hur de som är osäkra på om de ska delta i de kommande globala klimatstrejkerna den 20 och 27 september svarar hon att vi ska tänka på det i ett större perspektiv.

– Hur vill du se tillbaka på ditt liv om 20 till 30 år? Vill du kunna säga att du kämpade och försökte skapa förändring eller att du fortsatte som alla andra för att det var för obekvämt?

Teen Vogue har tidigare publicerat flera artiklar om Greta Thunberg.

Jubel när Greta Thunberg var i Washington:

Den svenska klimataktivisten möttes av enormt jubel vid en klimatstrejk i Washington.