Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg prisas av Nordiska rådet

Se den långa intervjun med Greta Thunberg som Expressen gjorde i samband med att hon blev utsedd till årets kvinna av Expressen i våras.
Greta Thunberg tilldelas Nordiska rådets miljöpris – men väljer att inte ta emot det.
Foto: DYCK DARRYL/CP/ABACA / DYCK DARRYL/CP/ABACA STELLA PICTURES
Nordiska rådets logotyp.

Greta Thunberg tilldelas Nordiska rådets miljöpris på över en halv miljon kronor, rapporterar SvD

Priset motiveras med att Greta Thunberg har ”inspirerat miljontals människor världen över”.

Men Greta Thunberg väljer att inte ta emot priset: 

”Klimatrörelsen behöver inte fler priser”, skriver hon på Instagram. 

Greta Thunberg skulle förutom priset få motta 350 000 danska kronor, en summa som motsvarar ungefär 505 000 svenska kronor. Svenskan vill dock inte ta emot priset.

I ett inlägg på Instagram tackar hon för priset och skriver att det är en stor ära. Men samtidigt meddelar hon att hon inte kommer att ta emot varken utmärkelsen eller prispengarna. 

”Klimatrörelsen behöver inte fler priser. Vi behöver att politiker och människor med makt börjar lyssna på vetenskapen”, skriver hon. 

”Tills ni börjar agera i linje med vad forskningen säger är nödvändigt för att hålla ökningen av temperaturen under 1,5, eller till och med 2 grader, väljer jag – och Fridays for future i Sverige – att inte ta emot Nordiska rådets miljöpris eller prissumman på 500 000 kronor.”

Under prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm fick även isländska Gyða Valtýsdóttir motta Nordiska rådets musikpris och norska Kristin Roskifte motta Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

https://www.instagram.com/p/B4Ns7PQpE5C/

Tackade nej till nominering av barnens klimatpris

Det är inte det första priset som Greta Thunberg nobbar. Förra året var hon en av finalisterna till barnens klimatpris, men hon valde att tacka nej till nomineringen eftersom de övriga finalisterna skulle flygas in till Stockholm från hela världen.

”De har ingen kontakt med verkligheten”, skrev Greta Thunberg på Twitter då.

Förra månaden gick Greta Thunberg dock med på att hon och miljörörelsen Fridays for future mottog Amnesty Internationals ”Ambassador of conscience award”.

– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, sade Greta Thunberg då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.