Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta: ”Det är inte mitt pris – det är allas pris”

Klimataktivisten Greta Thunberg tilldelas Amnestys finaste pris ”Ambassador of Conscience Award”.
Foto: PETER VAN DEN BERG / STELLA PICTURES/AVALON.RED B2801
Greta Thunberg under en klimatdemonstration i Wien.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg tillsammans med Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare.
Foto: PRESSBILD

Klimataktivisten Greta Thunberg och den rörelse hon inspirerat till genom skolstrejk får människorättsorganisationen Amnestys finaste pris. 

– Det är inte mitt pris, det är allas pris. Det är otroligt att se vilket erkännande vi får, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande. 

Tidigare pristagare är bland andra Nelson Mandela och Malala Yousafzai. 

Det är människorättsorganisationen Amnesty International som delar ut priset Ambassador of Conscience Award. 

I år går det till den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, för den rörelse hon initierat genom sin skolstrejk: Fridays for future. 

– Ambassador of Conscience Award är Amnesty Internationals högsta utmärkelse. Den prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, säger Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, i ett pressmeddelande. 

Det var i augusti 2018 som Greta Thunberg valde att protestera utanför Sveriges riksdag i stället för att vara i skolan. Initiativet har spridit sig snabbt och under den senaste globala Friday for Future-skolstrejken, den 24 maj, hölls demonstrationer i över 100 länder. 

Greta Thunberg: ”Det är allas pris” 

Greta Thunberg säger i ett pressmeddelande att det är en stor ära att ta emot priset. 

– Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse. 

Hon säger vidare: 

– Mänskliga rättigheter och klimatkrisen går hand i hand. Vi kan inte lösa det ena utan att lösa det andra. Klimatförändringar innebär att människor inte kan odla mat, att deras hem hotas och att deras hälsa kommer att äventyras. Regeringar har en skyldighet att skydda oss så varför gör de inget för att stoppa klimatförändringarna från att förgöra våra liv? 

https://www.instagram.com/p/ByZ1XesB3Fz/?igshid=1it5s3jlgj0ib

Anna Lindenfors, generalsekreterare över den svenska sektionen av Amnesty, är glad och stolt över att priset går till Greta Thunberg. 

– Greta Thunberg och Fridays for future har haft en otroligt viktigt roll i att lyfta att vi måste agera nu kring klimatkrisen. Vetenskapen finns redan, nu måste vi agera. Att stå upp för sina röster och för det man tror på är oerhört viktigt tycker vi, och det vill vi ge priset för. 

Ingen formell prisutdelning 

Ambassador of Conscience Award har delats ut av Amnesty International sedan 2002. Tidigare har bland annat frihetskämpen Nelson Mandela, utbildningsaktivisten Malala Yousafzai och artisten Harry Belafonte. 

Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, har tidigare stöttat Greta Thunberg och Fridays for future. 

”Det började med en ung person som inte ville acceptera status quo: Greta Thunberg”, har han skrivit på Twitter. 

Anna Lindenfors säger att det inte kommer att bli någon formell prisutdelning. 

– Vi har valt att inte göra det, att vi skulle åka världen över med flygplan för att dela ut ett pris. Vi kommer snarare att göra det på det här sättet, att vi berättar om det i sociala medier och i media. 

https://twitter.com/kuminaidoo/status/1105857715874746369

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.