Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta prisad i Frankrike – skänker prispengarna

Greta Thunberg hyllades av tysk bonde
Greta Thunberg har prisats i Frankrike. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
På söndagen mottog hon, förutom en pokal, omkring en kvarts miljon kronor i prispengar, skriver AFP. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Greta Thunberg har prisats i Frankrike.

På söndagen mottog hon, förutom en pokal, omkring en kvarts miljon kronor i prispengar, skriver AFP.

”The freedom prize”, frihetspriset, delades ut av andra världskrigsveteraner, 75 år efter landstigningen av Normandie.

– Det minsta vi kan göra är att hedra dem genom att sluta förstöra samma värld som Charles, Leon, och deras vänner och kolleger slogs så hårt om för att rädda oss, säger Greta Thunberg, enligt nyhetsbyrån.

Greta Thunberg, 16, har rest till franska Normandie, där hon på lördagen fick en rundvandring kring stranden Omaha beach, av krigsveteranen Charles Norman Shay.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1152665912551661569?s=20

”Jag hade äran att tillbringa dagen med Charles Norman Shay på Omaha beach. Charles var med i den första vågen som gick i bräschen på dagen D. Han är också ursprungsamerikan och medlem i Penobscot-stammen i Maine. Han är en hjälte på ett sätt som nästan är omöjligt att förstå”, skriver Thunberg på Twitter.

Donerar prispengarna – en kvarts miljon

På söndagen mottog Greta Thunberg ”The freedom prize”, frihetspriset, under en ceremoni i staden Caen i franska Normandie.

Priset är sponsrat av flera krigsveteraner från andra världskriget och delas ut av myndigheter i Normandie till de som ”engagerat sig i en exemplarisk kamp för frihet”, enligt Region Normandie.

– Priset är inte enbart till mig. Det här är till hela Fridays for future-rörelsen, eftersom vi uppnått detta tillsammans, sade Greta Thunberg om priset, enligt AFP.

Enligt nyhetsbyrån ska Greta Thunberg donera prispengarna, 25 000 euro, motsvarande över en kvarts miljon svenska kronor, till fyra olika klimatorganisationer.

Hyllade veteranerna i tacktalet

Veteranerna Charles Norman Shay och Leon Gautier flankerade Greta Thunberg under ceremonin, och Thunberg passade på att hylla dem under sitt tacktal.

– Det minsta vi kan göra är att hedra dem genom att sluta förstöra samma värld som Charles, Leon, och deras vänner och kolleger slogs så hårt om för att rädda oss, sade Greta Thunberg, enligt Yahoo News.

Vinnaren av priset utsågs av en världsomspännande internetomröstning, där de som fick deltaga var i åldrarna 15 till 25. Tanken är att priset ska hylla de värderingar som landstigningarna av Normandie gav uttryck för.