Greta Thunberg på musikfestival: ”Kämpa mot girigheten”

Se senaste nytt med Expressen TV
Greta Thunberg framträder på stora scenen på musikfestivalen Glastonbury.
Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg talar inför 200 000 på musikfestivalen Glastonbury.
Foto: YUI MOK / AP TT NYHETSBYRÅN
Festivalbesökare i Glastonbury lyssnar till Greta Thunberg.
Foto: YUI MOK / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg gjorde ett överraskande gästspel på den stora brittiska musikfestivalen Glastonbury på lördagen.

Hon uppmanade de upp till 200 000 i publiken att kämpa mot ”girighetens krafter”.

– Vi är i början av ett nödläge för klimatet, krisen fortsätter att förvärras, sade den svenska aktivisten enligt The Independent.

Greta Thunberg, 19, fick på lördagen ett entusiastiskt mottagande på jättefestivalen Glastonbury, där hon framträdde på sidan av bland andra internationella storstjärnor som Paul McCartney och Billie Eilish.

Hon överraskade de upp till 200 000 i publiken som väntade på det amerikanska rockbandet Haim – och hon presenterades som ”den mest inspirerande talaren i sin generation”.

”Desperat kamp”

– Girighetens och vinstens krafter som verkar för planetens förstörelse är så mäktiga att vår kamp för naturen begränsas till en desperat kamp för att undvika en total katastrof, sade Greta Thunberg enligt The Independent.

– Vi borde kämpa för människor och för naturen, men i stället kämpar vi mot dem som är inriktade på att förstöra. I dag tillåts våra politiska ledare säga en sak och göra den exakta motsatsen, fortsatte hon.

Hon underströk att dagens klimatkris inte är ”det nya normala” utan kommer att förvärras tills ”vi prioriterar människor och planeten framför vinster och girighet”. 

”Fortfarande tid”

– Vi måste omedelbart minska utsläppen drastiskt. Vi måste grundläggande förändra våra samhällen, sade hon och kritiserade världens ledare för att ”skapa kryphål” för företag vars utsläpp leder till klimatförändringar, enligt BBC.

Hon uppmanade festivalbesökarna att själva gripa in för att rädda klimatet.

– Vi är kapabla att göra de mest otroliga saker. Bara vi får hela bilden vet vi vad vi ska göra. Det finns fortfarande tid att välja en ny väg, att kliva tillbaka från stupet, sade Greta Thunberg.

Efter anförandet ropade publiken taktfast ”klimaträttvisa” tillsammans med henne.

Mer från festivalen: Zelenskyj talade till publiken

Presidenten talade på massiva festivalen i England • ”Ryssland har stulit vår fred”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.