Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg om sin väg ur depressionen

Greta Thunbergs klimatstrejk har spridits över hela världen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I en lång intervju med The Guardian berättar hon bland annat om sin väg ur depressionen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

16-åriga Greta Thunberg lyckades så småningom övertyga sina föräldrar om klimatförändringarnas allvar. 

Då insåg hon att hon kunde göra skillnad – efter oroskänslorna om framtiden.

– Jag tog mig ur depressionen genom att tänka att det var slöseri med tid att tänka så här för jag kan göra så många bra saker med mitt liv, säger hon i en intervju med The Guardian.  

Greta Thunberg, 16, kunde inte släppa tanken på miljöns framtid.

När lärarna visade filmer om plast i haven och svältande isbjörnar hade hon svårt att sluta fundera på om hon egentligen hade någon framtid. 

– Och jag höll det för mig själv för jag är ingen pratsam person, och det var inte hälsosamt. Jag blev väldigt deprimerad och slutade gå i skolan, säger hon i en intervju med The Guardian. 

Greta Thunbergs klimatstrejk har spridits över hela världen och 16-åringen har fått besöka både FN:s stora klimatmöte och World Economic Forum i schweiziska Davos. I förra veckan blev hon av Expressens jury utsedd till årets kvinna 2019 och hon har hyllats av världspolitiker och kändisar.   

I förra veckan, på internationella kvinnodagen, blev Greta Thunberg utsedd till årets kvinna 2019.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Greta Thunberg om vägen ur sin depression

I intervjun berättar klimatkämpen om hur hon berättade om sina oroskänslor för framtiden för sina föräldrar. 

– De sa att allt kommer bli bra. Det hjälpte så klart inte, men det var ändå ett bra samtal. Och sedan fortsatte jag bara. Jag pratade om detta hela tiden och visade mina föräldrar bilder, grafer, filmer, artiklar och rapporter. Och efter ett tag så började de lyssna på vad jag faktiskt sa. Det var då jag insåg att jag kan göra skillnad. Och jag tog mig ur depressionen genom att tänka att det var slöseri med tid att tänka så här för jag kan göra så många bra saker med mitt liv, säger hon. 

I en tidigare intervju med Expressen berättade hon att hon fick behandling på BUP, Barn- och ungdomspsykiatri, där hon fick antidepressiva. 

– Flera psykologer och läkare sade att de måste lägga in mig på sjukhuset om jag inte började äta måndagen därpå. Det gjorde mig så rädd att jag bestämde mig för att försöka äta. Det var så klart en långsam och svår process, men det gick.

Hennes pappa Svante berättar också om hur han i början ”inte hade någon aning” om allvaret.

– Jag trodde att vi hade löst klimatfrågan. Hon förändrade oss och nu förändrar hon så många andra människor. Det fanns ingenting som tydde på detta i hennes barndom. Det är otroligt. Om detta kan hända, så kan vad som helst hända, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.