Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg om klimatstrejken: Känns otroligt stort

Greta Thunberg höll tal på Mynttorget i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
London var en av de städer världen över där ungdomar gick ut på gatorna. Foto: GUSTAVO VALIENTE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Omkring 1,4 miljoner skolelever världen över uppges ha deltagit i klimatmanifestationen ”Global strike for future” på fredagen.

Initiativtagaren Greta Thunberg, 16, är överväldigad över uppslutningen – men inte beredd att slå sig till ro.

– Det man måste fokusera på är om utsläppen har minskat eller inte, och det har de ju inte, säger hon.

Montreal, Bogota, Milano, Kapstaden, Hongkong, Sydney. 

Det är några av de cirka 300 städer på alla världens kontinenter där 1,4 miljoner skolelever manifesterade för klimatet på fredagen, enligt en uppskattning påverkansorganisationen 350.org.

Mycket har hänt sedan den 20 augusti i fjol Greta Thunberg ensam inledde sin skolstrejk utanför riksdagen i Stockholm för att få Sverige att skärpa sin klimatpolitik. 

– Det här känns otroligt stort. Jag bläddrade igenom flödena i sociala medier, och det tar aldrig slut med bilder från tiotusentals barn som marscherar, säger Greta Thunberg.

 

 

Kan en sådan här manifestation göra skillnad för klimatet?

– Vi har uppnått att miljontals barn har skolstrejkat för klimatet och att vi har fått mycket uppmärksamhet. Men det man måste fokusera på är om utsläppen har minskat eller inte, och det har de ju inte. De har ökat. Vi går fortfarande i helt fel riktning.

Vissa är kritiska mot att man uppmanar elever till skolk. Vad tänker du om det?

– Det är klart att vi ska gå i skolan. Men eftersom ingen gör något åt klimatfrågan känner vi att vi måste göra det. Det är helt absurt att barn känner att deras framtid är så hotad att de måste riskera sin egen utbildning.

 

 

Först vila – sen plugg

Själv deltog Greta Thunberg i marschen från Sergels torg via Kungsträdgården till Mynttorget i Stockholm, där hon även höll tal. Uppslutningen var så stor att många inte fick plats på torget.

– Det var intensivt. Jag sov väldigt bra sen, och nu är jag trött. Resten av kvällen ska jag bara vila, säger Greta Thunberg på lördagen.

Nästa vecka har den Nobelprisnominerade 16-åringen prov i matematik och engelsk grammatik som hon måste plugga till.

– Men det får jag göra i morgon.